S ljepšim vremenom više motorista na cestama: Lani ih je stradalo čak 184, pa policija kreće u akciju

Pojačane kontrole prema vozačima motora i mopeda najavljene su iz Policijske uprave šibensko-kninske, s obzirom da se dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena na cestama pojačava broj motorista. Na potrebu akcije upućuju i statistički podaci prema kojima su u prošloj godini na cestama u županiji stradala 184 vozača motocikla i mopeda, u odnosu na njih 126 tijekom 2016. godine.

Od ukupnog broja motorista stradalih u prometu tijekom 2017. godine, njih dvoje je smrtno stradalo, 40 teško, a 51 motorist je lakše ozlijeđen, u odnosu na 2016. godinu kada je jedan vozač smrtno stradao, 31 teže i 46 lakše ozlijeđeno.

– Tijekom protekle godine je zabilježen i veći broj prekršaja nekorištenja sigurnosne kacige za vrijeme vožnje, kada 311 vozača nije koristilo zaštitnu kacigu na motociklu i mopedu u odnosu na 281 takvog vozača 2016. godine – priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Zbog crnih brojki policija će posebice sankcionirati nekorištenje kacige, ali i sve ostale prekršaje koje motoristi rade u prometu.

– Kao najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste su, oduzimanje prednosti prolaska, prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, vozači ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u takozvanom ‘mrtvom kutu’ bočnog ogledala, a prilikom ovih radnji vozači osobnih automobila često ne vode računa da su motocikli vozila koja s obzirom na omjer masa ili snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja – dodaju iz PU šibensko-kninske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.