S milijun noćenja u vikendicama i stanovima Šibensko-kninska županija četvrta u RH

Gosti u nekomercijalnom smještaju ostvarili su lani Šibensko-kninskoj županiji nešto više od milijun noćenja. Riječ je o vlasnicima kuća i stanova za odmor i njihovim gostima kojih je prošle godine u županiji prijavljeno 36.796, objavio je državni zavod za statistiku.

Domaćih je gostiju u nekomercijalnom smještaju bilo nešto više od 17 tisuća, a stranih oko 19,5 tisuća. Među njima je nešto više od deset tisuća gostiju koji boravišnu pristojbu plaćaju paušalno i oni su ostvarili 70 posto ukupnog broja noćenja u kućama i stanovima za odmor.

Na razini cije Hrvatske u nekomercijalnom smještaju ostvareno je u 2016. godini skoro 10 milijuna noćenja. Najviše, tri milijuna, u Priorsko-goranskoj županiji, 2,6 milijuna noćenja u Zadarskoj, milijun i polu u Istarskoj i na četvrtom je mjestu Šibensko-kninska županija sa milijun noćenja.

Od 1. siječnja 2016. godine prijava i odjava turista obavlja se putem sustava eVisitor, kao središnjega elektroničkog sustava prijave i odjave turista u Republici Hrvatskoj. Vlasnik kuće ili stana za odmor i stanovnik turističke općine ili grada obvezan je putem sustava eVisitor u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama sve osobe koje borave u toj kući ili stanu te posljednjeg dana boravka odjaviti njihov boravak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.