S političkog konja na magarca: Neki su primali i do 15 tisuća kuna, a sada uživaju ‘blagodati biroa’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Više od pola godine prošlo je od drugog kruga lokalnih izbora nakon kojih su neka dobro poznata imena političke scene u županiji i gradu ostala bez svojih funkcija. Budući da je prošlo razdoblje od šest mjeseci tijekom kojih su, po zakonu, primali punu plaću, raspitali smo se gdje su i što sada rade najprominentniji političari koji su to prestali aktivno biti.

Jedan od onih koji su šest mjeseci sređivali svoj život na privatnom i poslovnom planu je bivši zamjenik šibenskog gradonačelnika Nikica Penđer. Ipak, trenutačno je na birou i traži posao. Taj elektrotehničar po struci, nekoć šef u trgovini obuće Peko, ne planira se, otkriva nam, vratiti u trgovačke vode.

– Bit će sigurno nešto u dogledno vrijeme. Uzdam se u se i svoje kljuse. Od politike nisam odustao jer sam i dalje na čelu šibenskih konzervativaca. Djelovat ću politički u Gradskom vijeću i podržat ću ono za što smatram da su dobri projekti – kazao nam je Penđer.

Od 14 tisuća kuna koliko je dobivao kao dogradonačelnik, Penđer će naredno razdoblje prijeći na naknadu s biroa. Ona će se u njegovu slučaju kretati od tri i pol do nešto manje od četiri tisuće kuna.

S funkcije na burzu

Blagodati biroa, kako kaže, uživa i bivši HSS-ov zamjenik šibensko-kninskog župana Zoran Smolić. Nedavno se prijavio na burzu, a nema planova o povratku u politiku.

– Po struci sam profesor fizike. Bio sam i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole. Ako bude mjesta, vratio bih se u školu. Zašto ne? Ma, radim ja svaki dan – govori nam Smolić koji je, slično Penđeru, primao oko 14 tisuća kuna mjesečno.

Da su lokalni političari na funkcijama zapravo u nemilosti zakona, smatra šef županijskog HDZ-a i bivši gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić, inače specijalist javne uprave. Naime, iako nisu dužnosnici, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ne smiju godinu dana obnašati određene dužnosti. Ipak, šest mjeseci odmora odgovaralo je Dujiću jer se, veli, odmorio i posvetio svojoj obitelji.

– Trenutačno sam u procesu nalaženja novog posla. Nadam se da će to biti odmah iza Nove godine. Hoću li aktivirati saborski mandat ili nešto drugo, to je stvar dogovora. Znat će u narednih par dana. Želim kroz svoj rad pomoći našim projektima na najbolji mogući način – rekao nam je Dujić koji je u šest mjeseci nakon 24 godine bavljenja politikom uspio ‘posložiti’ priču.

Pojačani odmor političkog bića

Za bivšeg načelnika Općine Tribunj Damira Pilipca pitanje gdje je i što radi je zalaženje u privatnost. Ipak, malo se smekšao te nam otkrio da se ‘pojačano’ odmara. Razmišlja o povratku u politiku jer su svi ljudi ‘politička bića’.

– Nikad se iz politike ne izlazi, ali da, sad sam na birou. Dijelim sudbinu dužnosnika, iako to nikad nisam bio. Svatko onaj tko je na birou, očekuje određeni natječaj na koji bi mogao konkurirati i bira sam sebi posao. Valjda nakon 32 godine staža to sebi mogu priuštiti – govori nam Pilipac, inače diplomirani pravnik po struci koji je proteklih osam godina, dok je bio na čelu Tribunja, primao oko 11 tisuća kuna mjesečno.

Hoće li se politika baviti njima?

Bivši dožupan Tomislav Vrdoljak već je neko vrijeme u Njemačkoj gdje, kako doznajemo od njegovih stranačkih kolega iz HDZ-a, radi. Čime se točno bavi taj teolog, nismo uspjeli doznati jer se nije javljao na mobitel.

O bivšoj vodičkoj gradonačelnici Branki Juričev Martinčev više manje je sve poznato. Nju je zamijenila Nelka Tomić, a Juričev Martinčev se posvetila radu u Hrvatskom saboru.

Sve u svemu, dobar dio lokalnih političara, koji su ostali bez fotelje, naposljetku je dočekao biro. Međutim, pitanje je hoće li se vratiti u politiku, ili će se politika pobrinuti za njih. Kao za stare zaslužnike…

(FOTO: Arhiva/Šibenski portal)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.