Šakić: Solarna stabla u NP Krka jamac su našeg opstanka na ovom planetu

Tri solarna stabla SunInside postavljena su u Nacionalnom parku Krka. Riječ je o potpuno domaćem, šibenskom proizvodu koji će upotpuniti ponudu posjetiteljima nudeći mogućnost punjenja mobilnih uređaja, odlaganja bicikla i odmora.

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ danas je na ulazu Lozovac predstavila jedno od tri solarna stabla kao još jedan projekt koji doprinosi zaštiti prirode i okoliša. U suradnji sa šibenskom tvrtkom Upgrade Energy Alfa stabla SunInside postavljena su još kod ispostave JU ‘NP Krka’ u Skradinu i u kampu kod Skradinskog buka.

– Nakon što smo na ulazu Lozovac prije mjesec-dva prezentirali prvu punionicu za električne automobile, radimo naš drugi korak prema promicanju i korištenju obnovljivih izvora energije. Ovaj proizvod omogućit će nam da našim posjetiteljima ponudimo novu uslugu. Ovaj proizvod ima nekoliko funkcija, nudi mogućnost odlaganja bicikla, klupu za odmor i mjesto za punjenje mobitela koje se opslužuje sunčevom energijom, kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj JU ‘Nacionalni park Krka’.

np-krka-solarno-stablo-kresimir-sakic-041116-7

Koliko je važno obogaćivanje usluga koje se nude posjetiteljima parka, još je važnije, kazao je Šakić, kao mali korak na velikom putu prelaska čovječanstva na korištenje obnovljivih izvora energije.

– Ovo je i način na koji štitimo svoju budućnost, odnosno svoj opstanak na ovom planetu. Svaki je korak u tom smjeru važan, a mi ćemo, ovisno o potrebama posjetitelja, širiti mrežu ovih solarnih stabala i prilagođavati ih, kao dio modularne urbane opreme, lokacijama na kojima će biti postavljena, rekao je Šakić.

np-krka-solarno-stablo-041116-7

SunInside je inovativan, atraktivan i funkcionalan ekološki proizvod u potpunosti razvijen i proizveden u Šibeniku kojim se educira i informira građane i posjetitelje, promovira obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i ekološki način promišljanja te šalje poruka ekološki osviještene i napredne sredine.

Vrijednost svakog SunInside stabla sa pripadajućom opremom je 60 do 65 tisuća kuna.

np-krka-solarno-stablo-antonio-sunjerga-041116-7

– Ovo stablo oblikovano je posebno za potrebe NP Krka. Svako od tri postavljena je univerzalno po oblikovanju i funkcionalnosti, modulima je maksimalno prilagođeno  lokaciji. Riječ je o pametnoj urbanoj opremi koja postaje točka komunikacije, susreta i odmora. Segmenti koji su dopuna samog stabla mogu se različito formirati i dodavati osnovnoj konstrukciji, kazao je produkt dizajner Antonio Šunjerga.

Svi smo se našli u situacji da dolazimo na neku lokaciju, baterija nekog od mobilnih uređaja nam je gotovo prazna, a lokacija je kao primjerice slapovi Krke, iznimno fotogenična. Danas u parku ima i mnogo dodatnih aplikacija koje od nas traže korištenje pametne tehnologije, a često nam pri ruci nije ni utičnica, niti punjač.

np-krka-solarno-stablo-041116-1

– Tehnička izvedba omogućuje punjenje mobitela i tijekom zime kada je manje sunčanih sati, a uz utičnice posjetiteljima su dostupni i kabeli s utičnicama za različite tipove mobitela, kazao je Šunjerga.

Tim iz tvrtke Upgrade Energy Alfa prototip solarnog stabla predstavio je prije nekoliko godina, a zahvaljujući NP Krka razvili su taj proizvod za koji postoji velik prostor primjene. SunInside koristi energiju Sunca za proizvodnju električne energije potrebne za realizaciju bežičnog pristupa internetu (WiFi Hotspot), dijeljenje informativnih multimedijalnih sadržaja i napajanje različitih prijenosnih uređaja. U svijetu se odavno primjenjuju takva rješenja, a kod nas je solarno stablo šibenskih proizvođača jedinstven i originalan proizvod za koji bi zanimanje mogli pokazati, ne samo drugi parkovi prirode, već može poslužiti kao kvalitetan dio urbane opreme u bilo kojoj sredini.

np-krka-solarno-stablo-041116-3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.