Šef županijskih obrtnika predsjednici citirao Churchila, ona Vladi zamjerila spore reforme

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Neki gledaju na poduzetnike kao na grabežljivca kojeg treba ubiti, drugi kao na kravu koju mogu musti, a samo rijetki na njih onakvi kakvi jesu. Na snažnog konja koji vuče cijela kola. Riječi su to velikog državnika Winstona Churchilla koje je na susretu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na susretu s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima u Skradinu rekao predsjednike županijske Obrtničke komore Joso Smolić.

– U županiji ima 3.300 obrtnika što je otprilike 10 posto radne snage. Više od jedne trećine tog broja su žene, a u upravljačkim strukturama je pola njih. Obrtnici su opstali u recesiji jer odgovaraju svojom imovinom – objasnio je Smolić situaciju.

Zamolio je predsjednicu za podršku u usmjeravanju obrazovanja potrebama tržišta.

– HOK godinama na tome radi, imamo podršku Vlade, ali imamo osjećaj da to sve skupa ide presporo. Struku trebamo vratiti u radionice, restorane i konobe, da mladi čovjek ima vještine i znanja i da bude konkurentan na tržištu rada. Također, treba nam i gospodarska diplomacija jer moramo izaći iz naših okvira – poručio je Smolić.

Predsjednica je poručila kako svi skupa trebaju mijenjati odnos prema poduzetnicima i obrtnicima, bilo koje veličine, jer vi ste nositelji rasta gospodarstva. Današnji susret prigoda je za istaknuti gospodarske rezultate, ali i za razmjenu mišljenja oko problema koji su pred nama.

– Napredak županije vidljiv je u mnogim pokazateljima, u rastu broja poduzetnika, u 2016. za 36,9 posto u odnosu na 2008. godinu. Raste i broj tvrtki – 25 postotni porast broja tvrtki, rast prihoda za 11,9 posto, rast broj zaposlenih i njihove plaće, te pad nezaposlenih sa 18,1 na 15,1 u 2017. godini – podsjetila je predsjednica.

Vesele je, kaže, uspjesi u razvoju turizma, odnosno rast broja dolazaka i broja noćenja, isto tako uspjesi u izgradnji poduzetničke infrastrukture i obnovi kulturne baštine. Tu su fortifikacijski sustavi,  kroz turizam valorizirana vrijednost jednog dijela kulturnog povijesnog bogatstva županije.

– Prerađivačka industrija kroz prihode i broj zaposlenih najveća je razvojna snaga županije. Jučer sam bila u Alutecu i iNavisu i uvjerila sam se kako se uspješnom sinergijom gospodarstva, znanosti i obrazovanja, i lokalne samouprave može doprinijeti stvaranju novih poticajnih i razvojnih mogućnosti. To je onaj trokut kojeg stalno spominjem –neophodan trokut povezanosti između državne i lokalne vlasti, te akademskog sektora i gospodarstva, kako bismo mogli postići napredak kao što ga postižu druge države cijelog svijeta – kazala je Kolinda te dodala da zaostajemo za usporedivim gospodarstvima koja su bila u tranziciji.

U toj skupini Hrvatska je najnekonkurentnija država, s najlošijim indeksom među članicama EU iz tog dijela Europe. Naime, 2018. godine bilo smo na 51. mjestu od 190 država.

– Međutim, na te činjenice ne treba gledati tragično, već kao na poticaj i veliku razvojnu mogućnost. Bilježimo određenu stopu rasta, vidimo da smo se izvukli iz recesije, vidimo da je krenulo. Ovo su godine kada moramo iskoristiti pozitivna gospodarska kretanja, pozitivna kretanja u EU za provedbu najtežih i najnužnijih reformi u našem gospodarstvu. Ako propustimo to vrijeme, kroz nekoliko godina opet možemo očekivati neki novi zastoj, recesiju ili krizu u kojem bi se moglo naći svjetsko, europsko ili hrvatsko gospodarstvo – istaknula je Grabar-Kitarović.

Poduzetnici, dodala je, često ističu kako najveći problem stvaraju visoki troškovi poslovanja, neučinkovitost javne uprave, a isto tako često čujemo primjedbu da smo nepredvidljivi, odnosno da mijenjamo zakone koje utječu na poduzetništvo.

– Vlada mora nastaviti ubrzati ključne reforme koje bi u konačnici stvorilo okruženje poticajni za poslovanje i nova ulaganja, a time i otvaranje novih radnih mjesta. Ti ciljevi traže veću odgovornost i veći angažman, imajući u vidu teškoće u pronalaženju adekvatne radne snage. Imajući u vidu starenje stanovništva, i ekonomsku migraciju, traže mjere za stvaranje klime da mladi ostaju, i ne samo to, već da se vraćaju u Hrvatsku. Demografska obnova koja zahtjeva poduzimanje hitnih i konkretnih mjera, ali i reformu obrazovanja – naglasila je predsjednica te naglasila kako Šibensko-kninska županija ima potencijala za razvoj na pretek, a podsjetila je na nužnost decentralizacije.

(Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.