Šef otoka rekao svoje: Ivan Dobra puškom će braniti Žirje od divljih svinja, ali i od lovaca

Ivan Dobra s Nezavisne liste Stipe Petrine na današnjem je aktualnom satu županijske Skupštine, barem u samom počeku, promijenio ploču i umjesto redovite teme – lovišta na Žirju, pokrenuo pitanje izlova divljih svinja na Zlarinu.

– Anonimno sam dobio dojavu da je netko iz Rasline na Zlarin doveo tri mlade divlje svinje i tamo sada već imamo krdo. Te bi divlje svinje sa otoka na otok mogle doplivati i do Žirja, a ja ću onda, ako se to dogodi prozvati vas Dujiću, priprijetio je Dobra prvom lovcu Županije i predsjedniku skupštine Nediljku Duijiću.

iris-dobra2

Dujić mu je s govornice pojasnio kako nema informacije da je netko namjerno naselio veprove na Zlarinu, ali, kao lovac, zna da za divlju svinju nema barijera pa tako ih ni more ne zaustavlja u migraciji.

– Koliko sam upoznat lovci su reagirali na dojave sa Zlarina. Organizirana su tri sanitarna lova s odstrijelom divljih svinja. Postavili smo i kamere za praćenje njihovog kretanja i broj jer divlja svinja nema što raditi na otoku i samo može stvarati štetu. Lovci će učiniti sve što treba i nadam se da će u najkraćem roku divlje svinje biti izlučene sa Zlarina jer zaista postoji opasnost da preplivaju i na obližnje otoke, a kako kaže Dobra i do Žirja, složio se Dujić.

Dobri nije jasno kako će to veprovi sa Zlarina biti uklonjeni kad je u tri izlova više od 60 lovaca uspjelo uloviti tek dvije životinje, a na otoku ih je sigurno više od 40.

– Tim će tempom proći godine i godine dok ih istrijebimo ne računajući i njihovo daljnje razmnožavanje. Nastane li se divlje svinje i na Žirju ja ću uzeti pušku i poubijati i lovokradice i lovce i divlje svinje. Ovaj put ću ja leći pred trajekt i zabraniti iskrcaj lovcima na Žirje, kazao je Dobra opetujući kako je Žirje otok u privatnom vlasništvu.

ivandobra2

Dobrino protivljenje dolasku lovac u službeno lovište na Žirju Dujić je pokušao opisati kao nezadovoljstvo činjenicom što lovci iz inozemstva ne koriste ostale sadržaje u mjestu, poput smještaja, ugostiteljstva i drugih. Dodao je kako je riječ o gostima koji za svoj novac traže odgovarajuću razinu takvih usluga te kako je to ono na čemu i Žirjani moraju poraditi kako bi ubuduće bili zadovoljni činjenicom da im lovni turizam dovodi na otok goste koji će dio svog novca ostaviti i na njihovom otoku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.