Razvoj ili zastoj?

Šest godina šibenskih puteva r(EU)volucije… Burića veseli 700 milijuna kuna, oporba je čak i (euro)skeptičnaFoto: Duško Jaramaz/Pixsell

Na današnji dan prije šest godina Hrvatska je, a time naravno i Šibenik, postala punopravna članica Europske unije. Osim nekih pogodnosti, koje su danas sasvim normalni i sastavni dio života, kao što su olakšano putovanje, zapošljavanje, besplatan roaming, Erazmus programi studentske razmjene i slično, veliku ulogu odigrali su i EU fondovi. Prema slobodnoj procjeni iz šibenske gradske uprave, u ovih šest godina ugovoreno je oko 700 milijuna kuna projekata u kojima su Grad i gradska poduzeća bili nositelji projekata ili su bili partneri. Upravo zbog toga smo popričali s političarima većine opcija te ih upitali je li Šibenik na pravom europskom putu ili je moglo i bolje…

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je ”službeno” uveo grad u Europsku uniju, kazao je kako se dogodilo nešto što ni u najoptimističnijim varijantama nitko nije mogao sanjati. Skoro 95 posto svega što je sagrađeno u Šibeniku, napravljeno je upravo preko EU fondova.

-Bilo da je riječ o predpristupnim fondovima uz koje je adaptirana tvrđava sv. Mihovila, ali i regularnim fondovima kao što su tvrđava sv. Ivana, sveučilišni kampus, Aglomeracija Šibenik, Koraljarski centar na Zlarinu, Barone, zaključak je da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ono što je osiguralo budućnost Šibenika. Kada krupne objekte financirate EU novcem, onda u proračunu ostaje novac koji koristimo za komunalnu infrastrukturu. I to je jedna od dobrih stvari Europske unije – naglasio je Burić.

A što je s komunalnim projektima?

Šef županijskog SDP-a Joško Šupe, s druge strane, smatra kako je propuštena prilika za rješavanje komunalne problematike, ali hvali tvrđave kao dobru priču.

– Činjenica je da su nam EU sredstva pomogla dosta. Europa nam je sigurno donijela dosta dobrog, ali mislim da smo mogli više, poglavito u infrastrukturnom dijelu i pomoći otocima te zaleđu. Grad Šibenik definitivno je dobro iskoristio priču s tvrđavama, međutim i tu se zaboravilo na jednoglasno donesenu Strategiju razvoja grada s preko 100 projekata. Stava sam da je tu bilo itekako dobrih projekata koji bi podigli i kvalitetu života i unaprijedili infrastrukturu, no ona je, na žalost, ostala samo mrtvo slovo na papiru – kazao je Šupe.

Šibenik na EU začelju?

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, koji je u Hrvatski sabor ušao na listi HDZ-a, poručio je kako je Šibenik kroz EU projekte ostvario nekoliko dobrih projekata, a prije svega misli na valorizaciju tvrđava i turističku valorizaciju kanala sv. Ante na kojem je i sam sudjelovao. No, Šibenik je, ako se pogleda statistika koja je neumoljiva, ipak na začelju u povlačenju novca Europske unije.

– Osim toga, neki se projekti provode prilično traljavo i postoji prijetnja da Grad izgubi mogućnost za prijavu na nove EU projekte, a ovdje, prije svega, mislim na tvrđavu sv. Ivana, dok je projekt uređenja palače Galbiani u kraćem roku u potpunosti završen. Nadalje, zahvaljujući indolenciji i neradu Grada šbienika, proračun je siromašniji za preko 15 milijuna kuna. Hvalimo se i s projektima poput Trokuta, a nikome nije rečeno da se radi o zgradi s uredima u kojima će na koncu vjerojatno biti smješteni i gradski službenici kojih u Krešimirovu domu ima itekako – oštar je Zekanović, a dodaje kako se sve ono što nam je bilo obećavano kroz članstvo u Europskoj uniji zapravo nije obistinilo. Prije svega, tu misli na bolji standard.

Ivo Glavaš, gradski vijećnik Mosta, e-mailom nam je odgovorio na pitanja te napisao kako je očekivao da će ulazak u Europsku uniju donijeti smanjenje korupcije, međutim ispostavilo se da je taj ulazak čak stimulirao korupciju jer je otvorio vrata manipuliranju europskim novcem.

-Institucije pravne države prije ili kasnije morat će zauzeti stav o raspolaganju sredstvima iz EU fondova i smatram da bi institucije EU trebale jače kontrolirati gdje su ta sredstva potrošena. A ljudi na čelnim funkcijama u državi zalažu se za zaustavljanje iseljavanja, a sami odlaze raditi u inozemstvo. Zašto ne ostanu u Hrvatskoj i bore se – upitao se Glavaš.

Putevima r(EU)volucije

Na koncu smo upitali i bivšeg dogradonačelnika Šibenika i saborskog zastupnika SDP-a Franka Vidovića je li Šibenik profitirao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Sigurno je to, odgovara, da je Šibenik napravio veliki iskorak.

– Šibenik je dobio novac za sv. Mihovil i to su onda bili predpristupni fondovi. Ali, mogli smo više… Zakasnili smo  i na predpristupne fondove, a prva stvar koju je Grad ”sagradio” EU novcem je tvrđava sv. Mihovila. Godine 2010. u drugom mjesecu smo se prijavili na natječaj, a tri, četiri ili pet godina smo izgubili u procesu – naglasio je Vidović.

Sadašnja gradska vlast je, tvrdi, nastavila utabanim putovima. Ono što je sigurno je, napominje, to da možemo izvući više novca i za povijesnu jezgru.

– Mi nismo sređeni i to je na gradskoj vlasti, kao i na opoziciji da o tome razmišljaju. Ukupno, Šibenik je profitirao u Europskoj uniji, i to ne treba dovoditi u znak pitanja. Ali može se više i bolje, što uostalom i građani na izborima vrednuju – zaključio je Vidović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.