Sezona je grijanja, a vatrogasci upozoravaju na brojne opasnosti

Dolaskom jeseni u brojnim je domovima počela sezona grijanja koja donosi i brojne opasnosti za građane.

Zbog nestručnosti kod rukovanja pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama, zimi često nastaju požari u zatvorenim objektima, a često i sa smrtnim posljedicama. U samo jednoj godini vratrogasci zabilježe oko 2300 požara različitih objekata, a prosječno u požarima nastrada 40 osoba. Upravo zato vatrogasci podsjećaju na osnovne smjernice za sprečavanje nastanka požara:

Sve vrste sustava za grijanje mogu predstavljati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljene ili ako nisu redovno održavane. Pri postavljanju sustava za grijanje savjetujte se sa stručnjacima. Koristite originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. Obavezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarskom službom. Redovito servisirajte peći na plin.

Budite oprezni pri paljenju peći na kruta goriva jer zbog jednog trenutka nepažnje plamen može zahvatiti vašu odjeću. Ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći s benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom. Odmaknite tepihe i drugi zapaljiv materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline. Također nemojte sušiti odjeću iznad peći. Ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora.

Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo odložite samo u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od objekta.

Ne prekrivajte električne grijalice odjećom ili krpama. Ukoliko niste stručnjak, nemojte sami popravljati grijalice. Nemojte ostavljati upaljene električne i plinske uređaje bez nadzora. Održavajte objekte čistima i prohodnima, redovito uklanjajte smeće i nepotrebne predmete, čime smanjujete količinu zapaljivog materijala u objektima. Također mole za pojačan oprez kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje.

Ako uočite požar ili dim iz objekta, odmah nazovite vatrogasce na 193.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.