Sezonci napunili šibenski biro rada, a poslodavci traže upola manje radnika nego lani

Povratak sezonaca na burzu rada povećao je broj nezaposlenih u evidenciji Zavoda za zapošljavanje pa je na kraju studenoga registrirano 4.936 osoba koje traže posao, odnosno 578 više nego mjesec prije što je, ipak, oko 15 posto manje nego u istom mjesecu lani.

Najviše nezaposlenih u dobi je od 25 do 29 godina, a slijede ih po brojnosti mladi između 20 i 24 godine, dok je najveći pad broja nezaposlenih zabilježen u dobnoj skupni od 30 do 34 godine.

Po poslovima s kojih su radnici s iskustvom došli u evidenciju nezaposlenih vidljivo je da u ovo vrijeme bez posla ostaju najčešće radnici u turizmu. Čak 28 posto ih je radilo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane, a 17 posto u trgovini na malo. Više od 80 posto novoprijavljenih na Zavod je došlo zbog gubitka posla.

Tijekom studenoga je Zavod napustila 321 osoba zbog pronalaska zaposlenja i to uglavnom na određeno vrijeme. Najviše ih je dobilo posao u prerađivačkoj industriji.

Poslodavci su u Šibensko-kninskoj županiji u studenome tražili 433 radnika što je 69 posto manje nego lani, a trećina ponuđenih poslova su sezonskog karaktera.

Na stranicama HZZ-a u Šibensko-kninskoj županiji trenutačno su aktualna 22 oglasa sa slobodnim radnim mjestima uslužnih i ugostiteljskih zanimanja, u 16 oglasa traže se radnici u obrazovanju, a u 15 oglasa poslodavci traže stručnjake u informatici i tehničkim znanostima, a traženi su i vozači. Cijelu ponudu slobodnih radnih mjesta provjerite na stranicama burze rada HZZ-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.