Šibenčani i Drnišani uživat će na Noći muzeja. Organizatori su pripremili genijalne programe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Besplatni izlet u Nacionalni park Krka, radionica za djecu ‘Tko će brže’, obilazak Muzeja uz stručno vodstvo kustosa i gastronomsko druženje tek su dio programa ovogodišnje manifestacije Noć muzeja koja će biti održana u petak, a čija je tema ‘Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Također, Gradski muzej Drniš organizira niz radionica poput ‘Foto priča’, Kulinarske radionice’, ‘Čarobne škrinje’ te ‘Foto-kutka’.

Voditeljica za arheologiju i kulturnopovijesnu baštinu Nacionalnog parka Krka Nataša Zaninović, kustosica Marija Krnčević Rak, voditeljica dječje radionice Ivana Vučenović te povjesničar Matej Šabić, predstavili su danas u Muzeju grada Šibenika detaljan program Noći muzeja.

– Vec se 11. godinu uključujemo u manifestaciju ‘Noći muzeja’ na razini Hrvatske. Nadam se da smo se do sad pokazali kao dobri u organiziranju, a o tome svjedoči i da smo 2011. godine osvojili nagradu za najbolje organiziranu Noć muzeja od Hrvatskog muzejskog društva. Možemo reći da su nas i teme ljubile pa je tako jedne godine bila glazba, druge godine je bio sport, a tu smo jednostavno morali biti najbolji jer to Šibenik u biti i jeste, sport i glazba – ispričala je kustosica Krnčević Rak.

U sklopu besplatnog izleta u NP Krka bit će organiziran doček gostiju iz Šibenika i Drniša na Skradinskom buku u vremenu od 14 do 17 sati.

– Pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji će imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki – poručila je Nataša Zaninović

Staru kužinu, mlin, mlinarevu sobu, tkalački stan, kovačiju i štalu posjetitelji će imati priliku vidjeti u vodenicama na Skradinskom buku.

Također, od 17 do 18 sati bit će održana radionica za djecu ‘Tko će brže’ koju će vodti studentica sa sveučilišta u Zadru Zrinka Bašić te napominju kako bi roditelji s djecom trebali doći ranije.

– Sama igra je koncipirana tako da kad dijete dođe, on ili ona vuče pitanja čije odgovore mora naći u atriju, a kada nađe točan odgovor dolazi do kustosa te ga on šalje na drugi kat odnosno drugi ‘level’. Tko najbrže odgovori na sva tri pitanja je pobjednik. Djeca razredne nastave i učenici 8. razreda imati će priliku riješiti radni list – objasnila je voditeljica radionice.

U vremenu od 18 do 18.45 sati prisutni će moći obići Muzej uz stručno vodstvo kustosa, a bit će održana i prezentacija mobilne aplikacije odnosno vodiča kroz stalni postav Muzeja grada Šibenika.

– Na taj način smo se prilagodili temi, a ono što naši sugrađani ne znaju je da mi u našem postavu imamo audio vodič koji funkcionira tako da posjetitelji koji dođu, mogu na svoje mobitele skinuti aplikaciju i pomoću nje mogu šetati kroz muzej, a na određenim punktovima imaju točke na kojima mogu čuti nešto više informacija – kazala je kustosica.

Posjetitelji će također imati priliku razgledati izložbu ‘Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora’ te će se tako moći upoznati sa luksuznim predmetima pronađenih tijekomi istraživanja brodoloma, a kako je kazao povjesničar Šabić, izložba će biti popraćena interaktivnom video projekcijom koja će dati poseban ugođaj.

Također, od 19.30 do 21.30 sati, ispred Muzeja, točnije na Trgu Republike Hrvatske, planirano je i gastronomsko druženje u organizaciji ekipe televizijske emisije Gurmanske ćakule.

Podsjetimo, događanja će biti popraćena 3D mapping projekcijom ispred ulaza u Muzej i live streamingom preko društvenih mreža (Photo Studio 82), te degustacijom kuhanog vina i prodajom muzejskih izdanja po promotivnim cijenama.

I drniški Gradski muzej priprema originalan program

Gradski muzej Drniš od 19 sati organizira ‘Foto-priče’, ‘Kulinarsku radionicu’, ‘Čarobnu Škrinju’ te ‘Foto-kutak’, a za ‘foto priče’ zaslužni su fotografi amateri Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa koji će prenijeti doživljaj motiva rijeke Krke.

Energetske pločice od domaćih orašoida, suhih smokava i rogača te pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi bit će pripremljeni na ‘Kulinarskoj radionici’.

Što se tiče ‘Čarobne škrinje’ posjetitelji će imati priliku kroz edukativne i zabavne 3D filmove naučiti sve što ih je zanimalo o starim tradicijskim zanatima na rijeci Krki.

Izložba ‘Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja’ bit će otvorena u 20 sati u Kninskom muzeju, a rezultat je suradnje Javne ustanove NP Krka i Državnog arhiva u Šibeniku.

Glazbe će biti na čak dva ‘floora’ gdje će na prvom nastupiti DJ Bakula s početkom u 20 sati, a u 20.30 u atriju drniškog Muzeja nastupit će Mate Skračić Adaptive Quartet.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.