Šibenčani s povezom na očima: ‘Ugodno je čuti nečiji glas jer u tami nema ničega, sam si’

Izuzetno umjetničko iskustvo postavljeno je danas u Muzeju grada Šibenika. Akademska kiparica Ivona Biočić Mandić  preko svojih radova obraća se publici u namjeri da stvori empatiju, suosjećanje s onima koji likovno djelo ne mogu vidjeti, ali ga mogu opipati.

Izložba ‘Likovno djelo u percepciji slijepih osoba’ percipira se vizualno, taktilno, auditivno i olfaktivno, s povezom ili bez poveza na očima. Staviti povez na oči je čin empatije. Videće osobe koje žele, percipiraju izložbu s povezom preko očiju uz pomoć videće osobe, a zatim, višeosjetilnom percepcijom ponovno percipiraju izložbu, bez poveza.

percepc ijsy11 percepciaj14

– Ovo je osjetilna izložba koja se može percipirati na više načina, a isto tako napravila sam i uputu na percepciju, napravila sam malu instalaciju gdje se izmjenjuju tri glasa koja govore : ‘Dodirni’, ‘Poslušaj’ i Pomiriši’, kazala nam je autorica izložbe i naglasila da je ovo izložba na kojoj je gotovo sve dopuštenu pa su tako neki posjetitelji ležali na slami postavljenoj u Muzeju.

percepcija2 percepcija3

Nekolicina videćih osoba percipirala je izložbu s povezom preko očiju i ovo iskustvo opisuju kao nešto uistinu posebno.

– Ugodno je kad čuješ nekoga jer u tami nema ničega. Osjećam mirisom, sluhom, sve mi puno više jača i ovo je uistinu posebno iskustvo. Mogu misliti kako je onima koji su cijeli život ovako, gledam kako je toliko evenata gdje se ne razmišlja o onima koji ne mogu sudjelovati i uistinu bi se trebalo napraviti nešto i za slijepe, kazao nam je Tomislav Travčić, osoba koja je dosada dokazala da zna kako pokrenuti Šibenčane, i to u najdoslovnijem smislu te riječi.

percepcija6 percepcija7 percepcija9 percepcija10 percepcijay13 perepcija8

Nekolicina osoba iz ‘Udruge slijepih Šibensko – kninske županije’ složila se da bi ovakvih događaja trbalo biti više, ali i općenito poraditi na tome da se javnost osvijesti po pitanju slijepih osoba i kako one žive.

Izložba je otvorena do 28. veljače 2017.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.