Šibenčani, uskoro će vas snimati stotinjak kamera. ‘Veliki brat’ znat će ako bilo što zgriješite na ulici ili u prometu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Najmanje 70 nadzornih kamera bit će uskoro postavljeno na šibenske ulice, a nadgledat će javne površine poput frekventnih ulica, dječjih igrališta, sportskih terena i objekata koji predstavljaju kulturno dobro, a također će kamere biti postavljene i na glavne gradske prometnice. U policiji i gradskoj upravi ističu kako je cilj postavljanja kamera prevencija kriminala i vandalizma, a svim građanima garantiraju anonimnost, premda se neki Šibenčani pribojavaju zloporabe snimki, ali i činjenice da polako ulazimo u društvo ‘Velikog brata’.

– Grad je našao 70 lokacija gdje bi postavio te kamere, a imamo ih još tridesetak rezervnih. Tri su tipa lokacija. Prvi tip je vezan za sigurnost javnih objekata i površina, kao što su dječja igrališta, plaže i javni objekti, drugi uz preventivu na području šireg centra grada, odnosno za pješačke koridore, treći je set kamera vezan za sigurnost i prekršaje u prometu – kazao nam je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Snimke će, dodaje, gledati zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), ali i obučeni djelatnici Prometnog redarstva. Sve će biti sukladno zakonima i GDPR-u, odnosno maksimalnoj zaštiti podataka.

– Gradska jezgra bit će premrežena kamarama, a na taj korak smo se odlučili zbog devastacije javnih površina i objekata. Policiji to odgovora jer će biti smanjen broj prekršaja u prometu, a lakše će i upravljati prometom. Također, bit će dosta jača preventiva prekršajnih i kaznenih djela u centru zbog čega je Policijska uprava šibensko-kninska i inicirala projekt – rekao nam je Mileta koji tvrdi da postavljanje kamera nije korak prema totalitarnom društvu, već ulazak u sigurnije društvo, a razni zakoni o zaštiti podataka su jamac da ne dođe do ‘Velikog brata’.

Trenutačno su u tijeku pregovori te se traže suglasnosti svih potrebnih tijela, rekao nam je šef gradskih komunalaca Miro Lucić čiji posao će biti kudikamo lakši kad bude postavljen videonadzor.

– Na punktovima ćemo postaviti kamere pa ćemo tako nadzirati i pisanje grafita. Evo za primjer, s nedjelje na ponedjeljak je cijela Zadarska ulica bila išarana grafitima. Htjeli ne htjeli, situacija je takva da moramo konačno uvesti videonadzor – istaknuo je Lucić.

Prevencija kriminala

Cjelokupni projekt sustava nadzornih kamera bit će gotov do kraja ove godine te će ga stručnjaci implementirati u fazama. Već u sljedećoj godini u projekcijama gradskog proračuna je osigurano tri milijuna kuna, a u Gradu razmišljaju kako da dio sustava financiraju iz EU fondova.

Dosta vremena se razmišlja o postavljanju kamera, doznajemo od načelnika PU šibensko-kninske Ivice Kostanića koji je dio Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Šibenika. U studenom 2013. godine projekt je prihvaćen od strane Grada, ali se čekao pravi trenutak za postavljanje što kvalitetnijeg i jeftinijeg sustava.

– Bit će pokrivene sve glavne i ulazne prometnice u Šibenik, kao i najznačajnije javne površine. Želimo spriječiti uništavanja i vandalizam, ali i prevenirati kriminalitet. Kamere će 24 sata nadzirati javnu površinu, a mi kao policija građanima jamčimo apsolutnu privatnost, odnosno sasvim sigurno neće biti nikakve zloporabe kamera – objasnio je Kostanić.

Kao prvog gradskog policajca pitali smo ga koje su prednosti, a koji nedostaci 24-satnog snimanja javnih prostora i ulazimo li zapravo u ‘orvelijansko’ doba…

– Prednosti ima puno, a mane ja kao policajac ne vidim. Prednost je, kao prvo, zaštita imovine, poboljšanje sigurnosti građana, a stat ćemo na kraj vandalizmu i kriminalitetu. Jedina, ajmo tako reći, mana je da se netko može žaliti na privatnost, ali bez odobrenja policije i Grada Šibenika nijedna snimka ne može nigdje biti upotrijebljena – umiruje Kostanić.

Šibenik kreće stopama Londona

Prednosti su i te, podsjeća Kostanić, da policija puno lakše može doći do počinitelja kaznenih djela jer praktički mogu rekonstruirati što je kriminalac radio posljednjih 15 dana.

– Možda je najbolji primjer koliko je riječ o dobrom sustavu to što su pomogle policiji u rekonstrukciji terorističkih akcija u Londonu. Ovo je najava pametnih gradova koji se sami brinu o svojoj sigurnosti. Ne zaboravimo i da ćemo pojačati sigurnost naših turista kojih je svake godine sve više, a turizam postaje vitalna grana našeg gospodarstva – zaključio je Kostanić.

Inače, zemlja koja ima najviše javnih kamera po glavi stanovnika je Ujedinjeno Kraljevstvo, a London i Peking slove kao gradovi u kojima je gotovo svaki pedalj vidljiv 24 sata dnevno. To je dovelo do pada vandalizma i kriminala općenito, a zanimljivo je da se 2009. godine u Velikoj Britaniji u više od 95 posto slučajeva ubojstava pri istragama koristio takozvani CCTV, odnosno javne kamere. Čak 65 od 90 ubojstava riješeno je zato što su, ili zločini uhvaćeni na kamerama, ili je uhvaćeno kretanje kriminalaca.

(Naslovna fotografija: Ilustracija/Pixabay)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.