Šibenik Meteo s Rezališta ‘presreo’ američke satelite i dokazao da zemlja nije ravna ploča

Šibenik Meteo uspješno je, u četvrtak navečer na plaži Rezalište na Brodarici, proveo test primanja signala s američkih meteoroloških satelita NOAA 15 i 18 koji su oko 18 sati preletjeli u orbiti Europu na visini od oko 800 kilometara. Informacije koje su sateliti pri preletu slali na zemlju uhvaćeni su putem specijalno izrađene i dizajnirane antene čija je namjena upravo hvatanje frekvencijskog pojasa meteoroloških satelita.

– Sinoć smo se malo igrali i dokazali da zemlja nije ravna ploča i da ima satelita, u šali nam kaže Darko Begić iz udruge Meteo Šibenik, aludirajući na pokret ‘ravnozemljaša’ kojima kružna putanja satelita u orbiti oko Zemlje ruši uvjerenja.

Pojasnio je Begić i kako je obradu preuzetih podataka odradilo računalo i nekoliko software-a koji rade u simbiozi pri čemu jedan prati kretanje satelita i pravovremeno uključuje ostale programe koji signale snimaju, a nakon završetka primanja i obrađuju čime se dobivaju brojne aktualne satelitske snimke u raznim rezolucijama.

– Cilj testa bio je uvidjeti kvalitetu i iskoristivost dobivenih i obrađenih materijala, a kako su se oni već na prvom testu pokazali dobrima u planu je dugoročna instalacija opreme na jednoj od lokacija meteo postaja. Sve te informacije pomoći će nam sigurno jer na internetu meteorološke kuće daju filtrirane snimke sa satelita, a ostale koriste interno u svom radu. Ovim putem sve što satelit snimi ujedno vidimo i mi jer smo na neki način presreli njegov signal, priča Begić.

Kako je rekao cijeli projekt nije skup, opremu su polako kroz godine nabavljali i jučer je složena cijela priča. Šibenik Meteo je sada na izvoru informacija, odnosno, sve potrebne podatke za prognoze dobit će ‘iz prve ruke’.

meteo2

– U orbiti je nekoliko tih satelita NOAA 15, 18, 19 koji svakodnevno nekoliko puta prelete preko nas. S vremenom ćemo isto probati sa ruskim satelitima Meteor koji daju još više informacija obzirom da su novije generacije. Lokacija za postavljanje trajne opreme najvjerovatnije će biti na Rezalištu gdje već imamo opremu jer je tamo brisani prostor, nema visokih objekata pa je prijem frekvencija puno bolji nego u urbanim sredinama, zaključuje Begić.

NOAA 15 lansiran je 13. svibnja 1998. godini i nalazi se u orbiti na visini od 807 kilometara koju preleti za 101 minutu. Kao i NOAA 18 koji je lansiran 2005. godine i koji se nalazi na visini od 854 kilometra pri čemu orbitu prijeđe za 102 minute, sadrže brojne uređaje za nadzor i praćenje atmosfere i vremena na zemlji, a podaci dobiveni radom ovih satelita i danas su od visoke vrijednosti za meteorološku djelatnost.

meteo1 meteo3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.