Šibenik nakon 28 godina donio strateški planski dokument

Gradsko vijeće Šibenika na današnjoj je sjednici prihvatilo cjelovite izmjene Generalnog urbanističkog plana izrađenog još 1988. godine. To je temeljni prostorno planski dokument koji određuje namjenu preko dvije tisuće hektara kopnene i 500 hektara morske površine.

– Šibenik ima dovoljno prostora za nove investicije, a isto tako sačuvat će staru gradsku jezgru i cijelo svoje nasljeđe koje će dobiti novu vrijednost i na tome smo temeljili izmjene GUP-a koji dobivamo nakon 28 godina u kojima je život više puta bio ispred dostupne planske dokumentacije. Cilj je da do 2030. godine Šibenik postane jadranski centar zelenih industrija, kazao je uvodno šibenski gradonačelnik Željko Burić, ponosan što je u proceduri donošenja izmjena GUP-a bilo samo sedamdesetak primjedbi i što se javna rasprava nije trebala ponavljati.

gradsko vijece blace 080616 1

Pročelnica šibenskog Odjela za prostorno planiranje Madlena Roša Dulibić rekla je i da je većina tih primjedbi usvojena, osim dvije ili tri.

Od danas je tako, 250 hektara površine Šibenika  namijenjeno za izgradnju stanova i kuća, a za mješovitu namjenu određeno je 184 hekatara. Mješovite zone određene su za područje TEF-a, a gdje je predviđeno izgraditi turističke sadržaje s dvije tisuće kreveta te na području Zablaća i to na širem području Velike Soline, a na tom prostoru planirano je i golf igralište. Prostor uz cestu Šibenik-Zablaće predviđen je za tematski park kao svojevrsna kulturno-obrazovna točka gdje bi se mogle prezentirati gospodarske aktivnosti Šibenika od njegovog postojanja, od solana do starih zanata.

– Uz Veliku Solinu, predviđena je izgradnja šetnice, ali u strogo kontrolirani uvjetima, sto metara dalje od jezera, napomenula je Ljilja Doležal iz tvrtke Urbing, koja je izradila cjelovite izmjene GUP-a.

tef parking

GUP-om je kod predviđen i novi priključak na magistralu iz Crnice te proširenje ceste od čvora Njivice do Solarisa na četiri trake.

Unatoč očekivanjima, na cjelovite izmjene GUP-a nije bilo većih primjedbi. Petra Baranovića iz Narodne stranke – Reformista zanimalo je zbog čega je Društvo arhitekata Šibenik vrlo negativno reagiralo na dokument pa je pitao jeli točno da, kako DAŠ, tvrdi izmjene nisu usklađene s planovima višeg reda.

– Cjelovite izmjene GUP-a usklađene se s planovima višeg reda što dobro znaju kolege, ali ne žele prihvatiti odgovor da ovo nije novi GUP, nego cjelovite izmjene postojećeg dokumenta koje ne izlaze iz njegovih tadašnjih granica. Također, nije se mijenjala obalna crta, a zaštićeni krajobraz dodatno smo zaštitili, rekla je Ljilja Doležal.

Strateški planski dokumenti šibenski su vijećnici prihvatili s 15 glasova za i pet suzdržanih iz oporbenih SDP-a i HNS-a.

A što Društvo arhitekata Šibenik ima protiv možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.