Šibenik ostaje gradilište: Kreće druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske vodovodne mreže

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Šibeniku je danas s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurakovićem i direktorom šibenskog Vodovoda Franom Malenicom  potpisao ugovor o sufinanciranju  Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik.

Projekt je vrijedan 397 milijuna kuna, a većina će biti financirana sredstvima Europske unije, točnije 272 milijuna kuna. Nacionalnu komponentu  financirat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sa 45,4 mlijuna kuna, s istim iznosom u projektu će participirati i Hrvatske vode, dok će Vodovod sudjelovati s 33,4 milijuna kuna.

coris

– Današnjim potpisom osiguravamo financijsku konstrukciju projekta koji će obuhvatiti desetke kilometara odvodnje, rekonstrukciju vodovodne mreže i cijeli niz drugih zahvata. Ono što vam sad predstoji su natječaji i realizacija projekta-kazao je ministar Ćorić.

Šibenik je posljednje četiri godine jedno veliko gradilište, a potpisivanjem današnjeg ugovora situacija će ostati nepromijenjena do 2022. godine kada se očekuje da će projekt biti završen, naglasio je dogradonačelnik Danijel Mileta.

coric

– Naši sugrađani su često skeptični kad im pričamo što ćemo raditi, no na dosadašnjim primjerima smo pokazali da se stvari realiziraju. Ovaj ugovor je jamac da će Šibenik i naredne četiri godine biti gradilište, ali  to će rezultirati obnovom starog i trošnog sustava vodovoda i odvodnje–istaknuo je dogradonačelnik Danijel Mileta uputivši građanima molbu da se strpe jer na kraju ove priče čeka ih povećanje kvalitete života.

coric1

Projekta Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik najvažniji je projekt u razvoju javne vodoopskrbe rada Šibenika u posljednjih deset godina, kazao je direktor Vodovoda Frane Malenica.

– Ovim projektom nastavljamo s 2. fazom razvoja jugoistoičnog dijela Šibenika koja obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Šibenika, izgradnju mreže vodoopskrbe i odvodnje na otoku Krpanju, u Brodarici, Jadrtovcu Podsolarskom i Zablaću u dužini od 44 kilometara, te na području Šibenika 6,7 kilometara. Naravno tu je i rekonstrukcija same vodoopskrbe u dužini od 35 kilometara– kazao je Malenica.

Projektom je također predviđena i izgradnja 11 novih kanalizacijskih crpnih stanica te i oko 1.500 priprema za kućne priključke na sustav odvodnje

coric2

– Projekt će puno značiti za ljude ovog kraja, a isto toliko i za zaštitu prirode i mora. Znamo da je šibenski kanal osjetljivo područje a ovaj projekt osigurat će čistije more. Bit će i novih 1.500 priključaka čime će se omogućiti i daljnji turistički razvoj – rekao je Đuroković.

Radovi bi, ako ne bude žalbi na natječajima koji su već raspisani, trebali bi krenuti na jesen ove godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.