ŠibenikMeteo osvaja hrvatski rt Horn: Uskoro spektakularni prizori s Punte Planke

Udruga ŠibenikMeteo, bez čijih ulaganja i rada ne bi bilo svakodnevnih aktualnih podataka o vremenu iz brojnih mjesta Šibensko-kninske županije, pred sebe je stavila jedan od do sada najzahtjevnijih projekat. Na rtu Planka, najisturenijem dijelu istočne obale Jadranskog mora, dva kilometra jugoistočno od Rogoznice, planiraju uskoro početi pripremne radove za montažu automatske mjerne postaje (AMP), koja će omogućiti redovito praćenje vremenskih prilika, koje su na tom dijelu naše obale nerijetko spektakularne. Nije ni čudno što tu lokaciju na kojoj su, kažu poznavaoci, bonace najtiše, a nevere lome najveće valove Jadranskog mora, zovu hrvatski rt Horn.

– Sustav će financirati Općina Rogoznica, a održavati udruga. Ta će oprema, kada je stavimo u punu funkciju, omogućiti redovito informiranje o aktualnim vremenskim prilikama u realnom vremenu, pri čemu je osobito naglasak stavljen na brzinu, udare i smjer vjetra. Dobiveni podaci koristiti će se za detaljno praćenje vremenske situacije kao i klimatoloških promjena, a od iznimne važnosti će biti široj zajednici i turistima kao i svim javnim službama, od vatrogasaca, policije, Lučke kapetanije, SAR-a, HRM-a, škola i raznih drugih ustanova i gospodarstva, kaže Darko Begić, predsjednik udruge ŠibenikMeteo.

planka2 boris stanic

Oprema koja će biti instalirana na zahtjevnoj lokaciji Punte Planke, kako se taj rt naziva u narodu, sastojat će se od automatske meteorološke postaje sa senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra i količine oborina. Panoramska kamera usmjeriti će se prema jugu i u kadru imati crkvicu i svjetionik s pogledom na pučinu.

– Lokacija nije opremljena osnovnom potrebnom infrastrukturom, odnosno nema struje i internet linije. Nedostatak električne energije ćemo riješiti solarnim sustavom koji će zadovoljiti potrebe opreme za 24-satni rad, a veza će biti uspostavljena putem mobilnog interneta. Ovo je jedan od najzahtjevnijih i najskupljih projekata naše udruge, a kako će biti od velike koristi svima koji prate i ovise o vremenskim prilikama nadamo se da će se, uz Općinu Rogoznica, financijski uključiti svi koji mogu pomoći, posebno oko sponzoriranja mobilne linije i nabave kamere, kaže Begić.

Koliko je značajna lokacija rta Planke za praćenje vremenskih prilika i prognoziranje vremena dovoljno govori podatak da taj rt zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni dio te da se upravo tu snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone i morske struje, zbog čega dramatično djeluje na vremenske prilike u Dalmaciji, a posebno u Rogoznici na čijem području zbog njegovog utjecaja tijekom tri ljetna mjeseca padne svega oko 60 milimetara kiše, gotovo tri puta manje nego u susjednim gradovima Splitu i Šibeniku.

– Članovi udruge ŠibenikMeteo na toj su lokaciji napravili već nekoliko mjerenja, a za vrijeme orkanskog juga 28. veljače prošle godine naš tim je postavio i mobilnu AMP koja je u realnom vremenu na internet slala podatke. Sadašnjim projektom oprema se planira instalirati na montažnom stupu visine 3 metra koji će biti postavljen uz nedavno probijeni put do vrha rta, 50 metara sjevernije od crkvice sv. Ivana i zauzet će oko dva četvorna metra zemljišta, priča Begić.

Foto: Boris Stanić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.