Šibenska će policija zbog povećanog stradavanja više nadzirati vezivanje u autu koje vozači i suvozači baš i ne vole

Ilustracija/Arhiva

Šibenska policija maksimalno će intenzivirati provođenje nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva kod svih vozača i putnika u autima, posebno putnika na zadnjim sjedalima, te propisnog prijevoza i smještaja djece u vozilima jer su evidentirali negativan trend u prometu na našem području, od početka ove godine.

Statistički podaci Policijske uprave Šibensko-kninske pokazuju da je od početka godine do 20. veljače u prometnim nesrećama nastradalo 15 putnika, od kojih je jedan putnik poginuo, četvero osoba je teže, a 10 lakše ozlijeđeno, a što je za 5 ili 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je jedan putnik teže, a njih 9 lakše ozlijeđeno.

‘Od početka ove godine posebno izdvajamo dvije teške prometne nesreće na području Drniša  u kojima se posljedice za putnike izravno povezuju s nekorištenjem sigurnosnog pojasa. U siječnju se dogodila nesreća u kojoj se dvoje djece nepropisno prevozilo na stražnjem sjedalu od kojih je jedno dijete zadobilo teške i po život opasne ozlijede, a drugo dijete je lakše ozlijeđeno, dok se u veljači dogodila prometna nesreća u kojoj je jedan putnik smrtno stradao prilikom ispadanja iz vozila, dok su vozač i drugi putnik zadobili teške tjelesne ozlijede’, navodi šibenska policija u priopćenju za javnost.

Napominju i da, prema svim relevantnim istraživanjima, korištenje sigurnosnog pojasa smanjuje vjerojatnost ozbiljne ozljede ili smrti u sudaru do 55 posto, a istraživanjem učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa u osobnim automobilima Fakulteta prometnih znanosti u svibnju 2015. godine utvrđeno je da u Šibeniku 48 posto vozača, 54,9 posto suvozača i 98,2 posto putnika na zadnjem sjedalu ne koriste sigurnosni pojas. Također, podaci za Knin kazuju da i tamo 58,3 posto vozača, 60,6 posto suvozača i 96,2 posto putnika na zadnjem sjedalu ne koriste sigurnosni pojas, a ništa se značajno ni danas nije promijenilo.

Pojačane aktivnosti, koje će biti prvenstveno usmjerene na nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, ali i na druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele Šibensko-kninske županije, najavljuju iz policije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.