Šibenska Industrijsko-obrtnička škola postaje Centar kompetencija za strojarska zanimanja

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo sastao se danas u Šibeniku sa županom Goranom Paukom, njegovim zamjenicima, pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport, ravnateljima srednjih strukovnih škola s područja Šibensko-kninske županije, predstavnikom HGK – Županijske komore Šibenik, predstavnikom Obrtničke komore Šibensko–kninske županije, ravnateljicom Razvojne agencije Šibensko–kninske županije te predstavnikom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Šibenik. Tema sastanka zatvorenog za javnost bilo je predstavljanje projekta uspostavljanja centara kompetencija za strukovna zanimanja.

– Riječ je o jednom rješenju napretka u strukovnom obrazovanju koje bi se moralo dogoditi i koje planiramo učiniti izgradnjom Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Županija je za to već spremna i za dan-dva prijavit ćemo Centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz Industrijsko-obrtničku školu u Šibeniku koja će biti u partnerstvu i s drugim školama i institucijama vezanim za taj projekt u podsektoru strojarstva. Strojarstvo smo odabrali jer su sve predradnje koje je provelo Ministarstvo pokazale da nam je to u ovoj fazi najbolji izbor za uspostavu Centra kompetencija, kazao je Pauk.

vlado prskalo pauk2

Na sastanku su pomoćnika ministrice upoznali i sa težnjom da uz osnivačka prava u školama Županije trebaju dobiti i upravljačka prava što bi značilo većinu u upravljačkim strukturama škola kojih smo osnivači. Pauk je naglasio i potrebu veće povezanosti obrazovnog i realnog sektora koja bi se trebala dogoditi upravo kroz centre kompetentnosti, projekt za koji je u europskim fondovima osigurano 975 milijuna eura.

– Želja nam je da u naše strukovno obrazovanje u ovoj županiji unesemo novu paradigmu, kvalitetnije obrazovanje, da učenici upisuju te škole sa željom, da u tim školama dobivaju ona znanja koja im trebaju za život i nakon tih škola s naučenim vještinama ostanu ovdje. Radili smo velike pripreme kako bi dobili realnu sliku hrvatskog obrazovnog sustava pa smo rangirali sve strukovne škole da vidimo koje škole imaju potrebne kapacitete i potencijal za provedbu projekta. Odabranim školama koje će osnivač predložiti u skladu s potrebama gospodarstva, podijelit ćemo skoro milijardu eura. Mi ćemo izgraditi infrastrukturu, educirati nastavnike i napraviti nove programe, zajedno s gospodarstvenicima, kako bi djeca koja upišu te strukovne škole postali nositelji gospodarstva, kazao je Prskalo.

vlado prskalo pauk1

Projekt je potpuno spreman i u Ministarstvu planiraju do sredine srpnja imenovati buduće centre kompetentnosti.

– Do sutra očekujemo oko 50 prijava i nakon procjene provedivosti imenovat ćemo buduće centre kompetentnosti koji će dobiti šest mjeseci za kvalitetnu pripremu prijave. Cijeli projekt uspostave centara mora biti dovršen do 2021. godine. Novac želimo već tijekom ljeta potpisati ugovore i ta sredstva prebaciti te početi s izgradnjom centara kompetentnosti. Zašto bi naše škole bile tehnološki stare 20, 30, 40 godina? Idemo ih napraviti da budu poželjne, uspješne i djeci privlačne. Te škole će postati mjesto izvrsnog cjeloživotnog učenja svih mogućih populacija, kazao je Prskalo.

To što će u Šibeniku Industrijsko-obrtnička škola biti Centar kompetencija za strojarska zanimanja u prvom koraku će sigurno privući učenike i iz drugih županija.

– Centre ćemo opremiti najboljom tehnologijom koja sada postoji u svijetu i te će škole sad malo poskočiti. One će imati kvalitetniju edukaciju, bolje uvjete za rad i jedan dio djece će se preliti. Nismo, međutim, zaboravili i ostale škole kojima ćemo pomoći kroz partnerstvo prema centrima kompetentnosti, ali i rad na opremanju i na njihovim nastavnicima, rekao je Prskalo, pojašnjavajući kako u ovom trenutku ne mogu svima dati sve, već će temeljem snimljenog stanja sposobnosti svih škola i vrednovanja svega što je svaka škola do sada radila i to je temelj za odabir samo dijela od ukupno 400 strukovnih škola koje će se u pet podsektora razvijati u centre kompetencije isključivo u skladu s potrebama gospodarstva.

vlado prskalo pauk3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.