Šibenska Luka želi postati distributivni centar za uvoz aluminija za cijelu regiju

Zahvaljujući razvoju i povećanju proizvodnje  aluminija u Impol–TLM-u te planovima  vlasnika, Impol grupe koja namjerava do 2025. godine u Šibeniku godišnje proizvoditi 200 tisuća tona aluminijskih proizvoda Lučka uprava Šibenik, uz potporu poduzeća Luka Šibenik inicirala je da Luka Šibenik postane distributivni centar za uvoz aluminija za cijelu regiju što bi značilo novi život za tu tvrtku koja je do sada uglavnom bila specijalizirana za uvoz fosfata i izvoz umjetnog gnojiva. To bi značajno povećalo i prihode Lučke uprave Šibenik. U vezi s tim obavljeni su prvi, preliminarni razgovori  s predstavnicima Ministarstva pomorstva, a bit će nastavljeni u rujnu kada će se u njih uključiti i čelni ljudi Impol grupe.

– Ulazak Impol grupe u bivši TLM i njihovi razvojni programi najbolje je što se Šibeniku  i šibenskom gospodarstvu moglo dogoditi, a povećanje aluminijske proizvodnje već sada se odražava na prihode državne lučke uprave i poduzeća Luka. Njihovi razvojni planovi i ulaganja u aluminijsku proizvodnju velika su šansa za Šibenik i šibensku Luku. Daju nam za pravo da  se založimo za to da šibenska luka postane distributivni centar za uvoz aluminija ne samo za Impol–TLM nego i za susjedne zemlje. To je ono na čemu temeljimo svoj zahtjev prema Ministarstvu pomorstva,prometa i infrastrukture da država uloži u uređenje šibenske Luke i njezinu  infrastrukturu koja je zapuštena i nije se uređivala unazad pedeset i više godine. Mi bismo trebali težiti tome da se šibenska Luka modernizira i da  svojim izgledom bude slična lukama u svjetskim centrima kojima se doslovno može šetati u štiklama. Osobno sam rekao predstavnicima Ministarstva pomorstva da nam na taj način daju priliku da se nosimo s konkurencijom, a ne da za njima, kao sada, slikovito rečeno, trčimo bosi – ističe Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

20180727_112649_resized

Otkako je izgrađen gat Vrulje o toj se lučkoj upravi govorio uglavnom samo u kontekstu  pristajanja cruisera, a manje je poznato da dvije trećine njezinih prihoda dolazi od teretne luke i jedna trećina od naknada za pristajanje cruisera.

Prošlog mjeseca je u šibensku luku uplovio do sada najveći teretni brod ‘Bunin Elegance’ koji je dopremio 8.000 tona aluminijskih ingota koji nisu namijenjeni samo  Impol-TLM-u, nego i drugim proizvođačima iz susjednih država.

IMG_1594

– Ulazak Impol grupe u proizvodnju aluminija u Šibeniku, povećanje proizvodnje od 2016. godine i njihovi ambiciozni planovi velika su prilika i za razvoj Luke Šibenik i orijentaciju na nove, kvalitetnije, čistije  terete. Oni sa sobom ne nose nikakvo prašenje ni onečišćenje zraka. To nam je zaista toliko potreban vjetar u leđa. Smatram da bismo, uz ulaganja u opremu i infrastrukturu u čemu očekujemo pomoć države, zaista mogli postati distributivni centar za uvezeni aluminij za cijelu regiju pa i šire – potvrdio nam je Davor Škugor direktor poduzeća Luka Šibenik.

U svakom slučaju, nastavak i povećanje aluminijske proizvodnje već se pozitivno odrazio na lučki dio šibenskog gospodarstva. U 2017. godini Impol-TLM proizveo je 71 tisuću tona aluminijskih proizvoda, a u 2018. godini planiraju najmanje oko 94 tisuće tona.

Tijekom protekle godine, otkako je njihova tvrtka Impol-TLM kupila pogon Valjaonica,  Impol grupa je u Šibeniku investirala oko 100 milijuna eura. Do 2025. planiraju uložiti dodatnih 80 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, a orijentirat će se na  proizvodnju dijelova za automobilsku i svemirsku industriju. Impol grupa već niz godina poslovno surađuje s automobilskim tvrtkama posebno  s Audijem i Ferrarijem.

20180727_111935_resized 20180727_112249_resized

IMG_1480

IMG_1424

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.