Šibenska Vinoplod Vinarija spas traži u predstečajnoj nagodbi

Nakon nekoliko mjeseci prepiske, jer je prvi prijedlog iz prosinca prošle godine bio nepotpun, Trgovački je sud napokon prihvatio otvaranje predstečajnog postupka nad, nekad uspješnim šibenskim poduzećem, Vinoplod Vinarijom kroz koji će se pokazati koliko stvarno duguje tvrtka i na koji bi se način eventualno mogla restrukturirati.

Trgovački je sud, navodi se u rješenju, stekao uvjerenje da Vinoplod Vinarija ‘svoje postojeće obveze neće moći ispuniti po dospijeću čime je utvrđeno postojanje predstečajnog razloga prijeteće nesposobnosti dužnika za plaćanje’. Uvidom u potvrdu FINA-e iz siječnja ove godine utvrđeno da je na računima Vinarije evidentirano 13 dana neprekidne blokade zbog nepodmirenih osnova za plaćanje iz Očevidnika u iznosu od 1.641.625,86 kuna, a čime je ostvaren predstečajni razlog prijeteće nesposobnosti dužnika za plaćanje

Zakonom je određeno da se predstečajni postupak mora završiti u roku od 120 dana od dana podnošenja prijedloga. Iznimno, sud može na prijedlog dužnika dopustiti produženje roka za daljnjih 90 dana ako smatra da bi to pomoglo sklapanju predstečajnoga sporazuma.

Sud je pozvao vjerovnike Vinoplod Vinarije da FINA-i, u roku od 21 dan, prijave svoje tražbine te da u  roku od 15 dana nakon što dobiju očitovanja o prijavljenim tražbinama dužnika i povjerenika, ospore prijavljene tražbine koje smatraju nepostojećim, s tim da obavezno moraju navesti iznos za koji se tražbina osporava kao i i razloge osporavanja.

Ispitno ročište zakazano je za 13. srpnja na Trgovačkom sudu u Zadru.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.