Šibenske političarke spojile nespojivo i svi zajedno ‘dali ruku’ Ligi protiv raka

Za cilj Dana narcisa dobro je što su u svibnju lokalni izbori jer su u županijskoj Ligi protiv raka danas imali jedinstvenu podršku HDZ-a, SDP-a i HSS-a u podijeli narcisa i prikupljanju donacija. Na važnost odazivanja na mamografske preglede i ranog otkrivanja raka dojke, uz redovite sudionice iz Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinska’, koje su Ligi protiv raka donirala tisuću narcisa, ove su se godine s istom porukom i na isto mjestu, pred šibenskim kazalištem, pojavile i žene HSS-a i SDP-a, kao i njihovi muški kolege. Cvijeće su, između ostalih dijelili župan Goran Pauk, gradonačelnik Željko Burić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Josip Živković, predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić i kandidat HDZ-a za šibenskog dogradonačelnika Paško Rakić.

dan narcisa25032017 (19)

– Vidimo pomake. U prijašnjih desetak godina nisu se ljudi toliko odazivali na naše akcije niti na preventivne preglede, ali nekako, ipak, apelima koje radimo preko medija mi liječnici vidimo da je situacija malo bolja. Priča je ista, što se ranije dođe na pregled i otkrije rak dojke prognoza je bolja. Odaziv na akciju mamografskih pregleda nije dobar. Otprilke 55 posto žena se odaziva što nije brojka koju bi mi htjeli, ali bitno je da se u tim pregledima otkrivaju uglavnom mali tumori i tada je izlječenje 95-postotno. Apel na samopregled uvijek ostaje aktualan pa i na žene mlađe od 50 godina jer smo primijetili da dolazi do pojavnosti raka u mlađoj životnoj dobi, upozorava liječnica Danči Mihovilčević, predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije.

U prikupljanju donacija pomogle su i učenice Srednje strukovne škole u Šibeniku koje pohađaju smjer kozmetičarki.

dan narcisa25032017 (7)

– Apel upućujemo i muškarcima neka potaknu svoje žene na odlazak na preglede, ali ne ka ne smetnu s uma da i muškarci obolijevaju od karcinoma dojke i to oko jedan posto muške populacije. Ovaj dan posvećujemo ženama koje su oboljele od raka dojke uz narcis koji nosi simboliku buđenja, nade i života. Svih ovih godina novčani prilozi građana namijenjeni su za kupnju linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje, koji je dosta skup i koji bi bio postavljen u zagrebačkoj Klinici za tumore. Lokalno, dio sredstava ćemo ove godine, kroz donaciju onoga što im je potrebno, usmjeriti šibenskoj onkologiji, najavljuje doktorica Mihovilčević.

dan narcisa25032017 (13)

– Zajednica žena ‘Katarina Zrinska’ Šibensko-kninske županije svake godine donira tisuću narcisa za akcije u Šibeniku, Vodicama, Kninu i Drnišu. To je gesta kojom mi pomažemo borbi i osvješćivanju za borbu protiv raka dojke. Drago mi je što se, uz žene HDZ-a koje su u ovoj akciji redovito, pridružio i Forum žena SDP-a i žene HSS-a. Nadam se da tako neće biti samo u izbornoj godini, nego da ćemo zajedničkim snagama napraviti nešto i sa drugim udrugama poput udruga Pink i Europa Donna i da ćemo uspjeti u namjeri stvaranja još konkretnijeg programa prevencije i liječenja. Već dulji niz godina prikuplja se novac za linearni akcelerator, ali nikako ga kupiti pa bi bilo vrijeme da sad i država pripomogne, kaže Anita Aužina, predsjednica županijske Zajednice žena HDZ-a.

dan narcisa25032017 (21)

– Socijaldemokratski Forum žena, šibenske organizacije, svake godine se odazove ovim akcijama s ciljem podizanja svijesti kod žena i potpore našim sugrađankama koje su oboljele od raka dojke, kazala je Ivana Vučenović, predsjednica Foruma žena SDP-a Šibenik.

dan narcisa25032017 (35)

– Poziv šaljem ženama diljem Hrvatske da se uključe u preventivni program ranog otkrivanja raka dojke. Bez donatora, naravno, sve ove akcije ne bi bile toliko uspješne da se može osigurati dobar program, sredstva za neki od potrebnih aparata ili pomoć ženama slabijeg imovinskog stanja, rekla je Marija Radić, predsjednica županijske organizacije žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’.

buric-narcisi

– Poruka je vrlo jednostavna. Karcinom dojke je izlječiv ovisno o tome kad i u kojem ga trenutku žena otkrije. Užasno je važno odazvati se na preventivne preglede u akciji ‘Mamma’ koja već dugo traje na nacionalnoj razini. Na žalost to više nije vezano uz određenu dob, sve je češća pojava karcinoma u ranoj mladenačkoj dobi, čak po novim statistikama i kod djevojaka od dvadesetak godina pa naviše, upozorava šibenski gradonačelnik i liječnik Željko Burić.

dan narcisa25032017 (10)

dan narcisa25032017 (33)

dan narcisa25032017 (11)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.