Šibenski arhitekti godišnjicu rođenja Ivana Vitića obilježit će lijepljenjem plakata

DAŠ

Soba DAŠ i projekt Motel Trogir još prošle godine su pokrenuli inicijativu za imenovanja ulice Ivana Vitića u Šibeniku povodom stote obljetnice njegovog rođenja.
Radi se o ulici, danas bez službenog naziva, koja spaja ‘Ulicu Ivana Meštrovića’ i plažu Banj, a prolazi uz jugoistočni rub nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).
Okomito na nju nalazi se ulica ‘Prilaz tvornici’ čime je povijest lokaliteta već upisana u službenu memoriju grada.

Povodom 100. obljetnice rođenja Ivana Vitića, Soba DAŠ i Motel Trogir će izvesti zajedničku prostornu intervenciju. Ona je nastavak inicijative za Ulicu Ivana Vitića, pokrenute za vrijeme Prvih dana lokalnog angažmana u svibnju 2016. godine.
Intervencija se sastoji od ljepljenja plakata s natpisom ‘ULICA IVANA VITIĆA’ u predlaganoj ulici.

Ulična akcija će se izvesti u utorak, 21. veljače, u 16:30 h ispred Narančaste zgrade na Banju.

ulica2 (1)

Ivan Vitić rođen je u Šibeniku 21. veljače 2017. godine.
Jedan je od najuglednijih hrvatskih arhitekata i nezaobilazno ime hrvatske moderne arhitekture. Autor je niza ključnih objekata modernizma. Neke od najistaknutijih je izgradio u rodnom Šibeniku (Dom JNA – danas Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’, te Kompleks hotela, kina i Zgrade Skupštine).
Nekoliko njegovih zgrada proglašeno je i spomenicima kulture Republike Hrvatske.
U prilog važnosti Ivana Vitića za hrvatsku arhitekturu i kulturu ide i činjenica da ne postoji arhitektonska škola u Hrvatskoj na kojoj djela Ivana Vitića nisu dio službenog programa obrazovanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.