Obustava rada u cijeloj zemlji

Šibenski ATP-ovci idu u štrajk: ‘Županijske linije zaustavit ćemo na 10 minuta, za grad vrijedi drugo pravilo’Foto: Ilustracija/Arhiva

Vozači Autotransporta Šibenik zaustavljanjem prometa na 10 minuta ovog petka s početkom u 10 sati, priključit će se štrajku kojeg organizira Udruga sindikata vozača i prometnih radnika RH te Sindikat prometa i veza HR diljem Hrvatske.

– Strukovni sindikat vozača ATP-a Šibenik odlučio je da ide u štrajk. Točno u 10 sati autobusi na županijskim linijama stat ćemo na 10 minuta negdje uz cestu kako ne bi ometali ostali promet, a na gradskim linijama, s obzirom na specifičnost grada i radove koji su u tijeku, a zbog kojih linije ionako kasne, autobusi će stati samo ako u tom trenutku budu na stanicama. Ostali će nastaviti prometovati, jer će se u protivnom dogoditi još veći kaos od ovog kojem svakodnevno svjedočimo – kazao je za Šibenski portal Stipo Bumbak, predsjednik strukovnog sindikata vozača ATP-a Šibenik.

Naime, dva sindikata koji organiziraju štrajk danas su se oglasili priopćenjem u kojem napominju kako posljednjih nekoliko mjeseci od premijera Andreja Plenkovića i vladajućih traže povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika, uvođenje statusa službene osobe za vozače te hitan razgovor s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva. Do danas od njih nisu dobili nikakav odgovor, stoga su se odlučili na štrajk.

– Prije svega ispričavamo se našim putnicima zbog neugodnosti koje će imati dana 23. kolovoza i eventualno 9. rujna i dalje prilikom putovanja autobusima javno linijskog prijevoza diljem Hrvatske. Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način. U vrijeme prosvjeda provodit će se štrajk upozorenja u vremenu od 10 do 10.10 sati, kada neće prometovati autobusne linije niti će raditi autobusni kolodvori, te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i auto putevima. U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10 do 10.30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – izvijestili su iz Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske te Sindikata prometa i veza.

Napominju kako RH ima rok do 30. studenog da uvede primjenu javne usluge za prijevoz putnika autobusima, sukladno Uredbi o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika.

– Ministarstvo je blokiralo izdavanje Pravilnika i probilo sve zakonske okvire, pojedinci u ministarstvu su glavni krivci za događaje koji slijede. Poslije dana 30. studenoga 2019. godine, niti naši poslodavci niti mi ne znamo što ćemo raditi. Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike – pitaju se u sindikatu.

Kažu kako podržavaju najavljena povećanja plaća medicinskom osoblju, policiji, nastavnicima i učiteljima, ali premijera i ministra prometa pitaju koga će ti ljudi liječiti, čuvati i obrazovati kad svi odu.

– Zaposlenici u javno linijskom prijevozu povećanje plaće nisu vidjeli već godinama. Dana 23. kolovoza je prvo upozorenje na cesti, nakon toga, ako se ne udovolji našim zahtjevima za početak nove školske godine, odnosno 9. rujna, najavljujemo obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika, na neodređeno vrijeme, vjerujte mnoga djeca neće moći doći na školsku nastavu niti mnogi radnici na posao – poruka je dvaju sindikata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.