Šibenski haker Denis Periša: ‘U nekoliko minuta saznao sam gdje je registriran Todorićev blog’

Denis Periša, informatički stručnjak iz Šibenika, u razgovoru za 100posto dotaknuo se Ivice Todorića i lociranja njegovog bloga.

– Lokacija na kojoj se server nalazi ne mora ništa značiti, ali kompanija u čijem je server vlasništvu bi trebala znati gdje se Todorić nalazi. Do tih ljudi je vrlo teško doći, a i vrlo su male šanse da bi otkrili takve informacije. Ali to nije nemoguće, potrebno je više tjedana iscrpnog rudarenja da se server zapravo hakira. Ja, recimo, mogu otvoriti hosting na tom serveru u toj istoj tvrtki, nakon čega bih automatski dobio pristup svim javnim i zaštićenim informacija na serveru. To je posao od nekoliko tjedana. Ne vidim zbog čega je to toliki problem. Ali i raspisivanje interpolove crvene tjeralice možda upućuje i na to da bjegunac uopće nije na europskom kontinentu, jer da jest, vjerojatno bi mu se ušlo u trag zbog suradnje među državama članicama EU. Možda je u nekoj egzotičnoj zemlji kojoj mnogi ne znaju ni ime- priča Periša.

Denis Periša iz Šibenika, danas stručnjak za informatiku, a u mladosti jedan od prvih većih hrvatskih hakera javnosti je poznat po ‘nestašluku’ kada je kao 16-godišnjak hakirao elektroničku poštu Veselina Pejnovića, saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine. Tada mu je izrečena privremena zabrana spajanja na internet, a u to vrijeme već je iza sebe imao više od stotinjak upada u tuđa računala.

Cijeli razgovor sa najpoznatijim hrvatskim hakerom, kako navodi 100posto, pročitajte ovdje.

Foto:arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.