Šibenski HDZ proslavio 30.rođendan u dupkom punom Kazalištu: ‘Ono što obećamo, to i napravimo’Foto: Josipa Bolanča

U dupkom punom Kazalištu šibenski i županijski HDZ-ovci danas su proslavili 30. godišnjicu osnutka koju je svojim dolaskom uveličao i predsjednik stranke te hrvatski premijer Andrej Plenković.

U svojem govoru pohvalio je Šibenik i sve ono što je tu napravljeno kazavši da ovaj grad čini biser srednjeg Jadrana.

– Važno je da se okrenemo prema svim gradovima, županijama i općinama. Nema te teme koja je bila važna za županije da je kroz dijaloge nismo prošli. Šibenik je grad koji je kroz zadnja dva mandata na čelu sa Željkom Burićem ostvario enormne uspjehe, spomenimo obnovu tvrđava, Batižele, gospodarske projekte, obrazovanje, palaču Galbiani… Sve to Šibenik čini biserom srednjeg Jadrana na čemu vam samo mogu čestitati. Slično je i sa drugim mjestima u županiji, ali svjesni smo da zaleđe moramo ojačati jer život u Kninu i Vodicama nije isti. Mi moramo omogućiti da se taj kraj razvija jednako kao obala – kazao je.

Osvrnuo se i na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

– U našoj stranci je puno članova koji dijele iste vrijednosti i političku platformu, ali ne moramo se svi slagati u svakoj pojedinosti. Stoga, kad je vrijeme izbora, svatko tko ima želju unaprijediti rad HDZ-a ima prigodu ukazati kako vidi stranku i razvoj Hrvatske. Želimo ostati u razini korektne političke komunikacije jer u konačnici smo svi dio iste političke obitelji u kojoj ćemo ostati i nakon unutarstranačkih izbora. Ono što želim je da svi zajedno baštinimo naše vrijednosti koje smo stvarali ovih tridesetak godina. Da nam ti temelji budu ono iza čega stojimo – rekao je.

 

Željko Burić, predsjednik gradske organizacije i šibenski gradonačelnik u svojem je govoru naglasio koliko je Hrvatska važan čimbenik u Europi, a nije propustio spomenuti i Šibenik.

– Pričati ispred članova koji su to punih 30 godina velika je odgovornost, smatram da sam relativno mlad član, ali koji isto ima što za reći. Pred nama su unutarstranački izbori i slušamo u posljednje vrijeme da sadašnje vodstvo nije ono pravo, slušamo da smo odmaknuli lijevo, a ja kažem u demokratski centar. Svakog ponedjeljka gledam seriju ‘Predsjednik’ i preporučio bih je svima jer se prepoznaju osnovni postulati prvog hrvatskog predsjednika. Htio je slobodnu Hrvatsku, htio je da bude dio gospodarske i i kulturne zapadne Europe, da ima jednu od bitnih i vodećih uloga u središnjoj Europi. Gdje smo sad? Upravo tu gdje je želio, ali i puno više. U nepunih 30 godina predsjedamo Vijećem Europske unije, imamo vanjsku politiku koja se uvažava. Želio je Tuđman i gospodarski moćnu državu koju danas imamo, koristimo sve blagodati Europske unije, a kada pričamo o Šibeniku, sve što je htio to je i dobio – kazao je Željko Burić.

Okupljenima se ubratio i župan Goran Pauk koji je kazao kako je ponosan na uspjeh HDZ-a u ovih posljednjih tridesetak godina.

– Često nas pitaju kako nam to uspijeva, a odgovor je jednostavan. Ono što obećamo, to i napravimo, a ako nam ne pođe za rukom imamo kvalitetno opravdanje. Transparentni smo i nismo bahati i trudit ćemo se da tako bude i dalje – istaknuo je župan Pauk.

Predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić otkrio je tajnu uspjeha Hrvatske demokratske zajednice na ovim prostorima.

– Odakle snage, često nas pitaju, i zašto je HDZ na vlasti toliko godina u ovoj županiji. Osim nas tu su Kninjani, Drnišani, tu je Rogoznica, Primošten i Vodice sa zapadnim dijelom županije. U svakom tom mjestu krije se naša snaga. Kroz trideset godina uvijek smo bili na raspolaganju građanima u svakom trenutku. Nije lako odgovoriti na sve izazove koje donosi obnašanje vlasti, ali mi znamo prepoznati pravi trenutak, staviti prave ljude i prednjačimo u mnogim drugim stvarima. A to su pokazali i izbori. Mi želimo da HDZ bude sluga građanima, sa pametnim i obrazovanim ljudima koji mogu dati odgovore na sva pitanja. Znamo komunicirati s ljudima, stojimo građanima na raspolaganju i kroz naš se primjer vidi kakva vlast treba biti. Svi čelni ljudi u ovoj županiji su tolerantni i to je prednost koje mnoge sredine nemaju. Dajemo priliku mladima i najbolji primjer je naš ministar Ivan Malenica. On neka bude samo početak jer imamo dobre kandidate i želimo da sudjeluju u obnašanju vlasti i služenju narodu na nacionalnoj razini. U županiji imamo 10 tisuća članova, ali nismo zadovoljni jer ne može s dogoditi da ne prijeđemo 25 tisuća glasova. Na jednog člana želimo četiri glasa. Svi skupa smo spremni i dalje raditi na interesu svih građana.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik stranke, naglasio je da su došla vremena kad s ponosom treba istaknuti članstvo u stranci.

– Napadaju nas sa svih strana, svi bi htjeli doći na centralno mjesto. Novi su izazovi pred nama, lijevica ohrabrena pobjedom na predsjedničkim izborima pokušava zbiti redove i udariti. Nije prvi put, osjećamo njihov zanos i moramo se dobro pripremiti za parlamentarne izbore. Oni su naši protivnici i trebamo ih pobijediti. Iskoristimo unutarstranačke izbore kako bi se pripremili za parlamentarne, dajmo priliku najboljima i dokažimo da možemo iznjedriti mlade ljude – kazao je Jandroković.

Svojim prisustvom proslavu su uveličali ministar obrane Damir Kstičević, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, ministar uprave Ivan Malenica, državna tajnica Josipa Rimac, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i mnogi drugi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.