Šibenski inovatori vratili se s dva zlata i dvije bronce s međunarodne izložbe inovacija ARCA u Zagrebu

Članica šibenskog Društva inovatora ‘Faust Vrančić’ Maja Bujas dobila je zlatno odličje za svoju inovaciju Me.mum, a zlatom je nagrađena i šibenska tvrtka Anplificio za svoju parking barijeru ‘Parkilio’ na međunarodnoj izložbi ARCA što je proteklog vikenda održana u Zagrebu. Bročanu medalju dobili su i ‘faustovci’ Radovan Vukša za ‘Tresač maslina s fleksibilnim okretnim grabljicama’ i Ivica Gulin za  ‘Uređaj za učinkovito doziranje kemikalija u vodovodne mreže’.

IMG-20181022-WA0044

app

Me.mum je napredna mobilna aplikacija i povezani uređaj namjenjen određivanju najplodnijih dana kod žena s ciljem lakšeg ostvarenja trudnoće. Uređaj spojen s pametnim telefonom analizira kap sline i detektira luteinizirajući hormon čija je prisutnost nužna za ostvarenje trudnoće. Aplikacija koristi napredne tehnologije umjetne inteligencije, machine learning,  te kroz nekoliko ciklusa može odrediti vrijeme slijedeće ovulacije. MEMUM daje ženama koje žele zatrudnjeti individualni pristup njihovim stvarnim podacima. Upravo kreće u proizvodnju i prema iskazanom interesu posjetitelja mogla bi se naći u prodaji širom svijeta.

barrier6

‘Parklio’ za koju su u Anplificio dobili zlato je parking barijera upravljanja pametnim telefonom koja štiti vaše parking mjesto i omogućava dijeljenje sa drugima. Jednostavno se instalira, a otporna je na vandalizam. Uz solarno napajanje baterija, uređaj ima veliku autonomiju djelovanja. Barijera detektira odlazak automobila i automatski se zatvara. Dijeljenje ključeva s turistima, članovima obitelji ili zaposlenicima obavlja se putem mobilne aplikacije te nije potrebno doći na samu lokaciju. Inače, inovacija ‘Parklio’ već je u proizvodnji i  prodaje se u 10 zemalja Europe.

IMG-20181022-WA0078

Brončani Radovan Vukša nagrađen je za kompaktan berač malsina male težine i velike učinkovitosti, pogodan za male OPG-ove. Posebna izvedba rotacionog mehanizma omogućava visoku trajnost i jednostavnost održavanja. Smjer padanja otresenih plodova može se po želji usmjeravati za razliku od postoječih tresača koji ih raspršuju, a rezultat je mali postotak oštećenih plodova i otkinutog lišća.

IMG-20181022-WA0090

Inovator Ivica Gulin brončano odličje zaslužio je za uređaj koji omogućava precizno doziranje kemikalija u prostor cjevovoda. Instalacija , demontaža i održavanje su jednostavni. Smanjuje mogučnost kristalizacije kemikalija na mjestu doziranja.  Time se povećava trajnost sustava za doziranje i produljuje se servisni intervali. Prilikom servisa ne zahtijeva zatvaranje cijelog cijevovoda ili cjevovodne sekcije čime se ostvaruju znatne uštede, a vodoopskrba se ne mora prekidati.

IMG-20181022-WA0081 IMG-20181022-WA0069

IMG-20181022-WA0103

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.