Šibenski novinari sudjelovali na radionici o LGBT pitanjima

Mediji imaju veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te mogu izravno ili neizravno utjecati na (re)produkciju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a način izvještavanja može pridonijeti porastu ili smanjenju govora mržnje, tolerancije i diskriminacije. Upravo iz tog razloga novinari iz nekoliko šibenskih redakcija sudjelovali su na danas na besplatnoj edukaciji  u sklopu projekta E.T.Ho.S – Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima.

Teme edukacije, koju su vodile Nataša Vajagić, magistra novinarstva, zaposlena kao programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč i Silvia Žufić Dujmović, voditeljica EU projekata i koordinatorica, bile su LGBT terminologija, predrasude i stereotipi, a upravo šibenski novinari zasad su jedini u Hrvatskoj koji su stopostotno uspjeli povezati pojmove vezane uz gore spomenutu terminologiju.

Nositelj projekta je Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth – Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, Fakultetom političkih znanosti Zagreb i Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek, financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.