Šibenski političari o novom najmoćnijem čovjeku na svijetu

Republikanac Donald Trump izabran je za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Prema posljednjim projekcijama CNN-a, Trump ima 288 elektora, a njegova demokratska protukandidatkinja Hillary Clinton ima 215 elektora. Za pobjedu je potrebno njih 270, stoga je jasno kako je Trump postao novi najmoćniji čovjek svijeta.

Čovjek iz svijeta biznisa koji do kandidature za američkog predsjednika gotovo da i nije imao nikakve dodirne točke s politikom, pokazao je tijekom predizborne kampanje isključivost i rigidne stavove. No Ivan Klarin i Franko Vidović, političari ljevice, slažu se u stavu da je predizborna kampanja jedno, a ono što će nastupiti nakon izbora – sasvim drugo.

– Ne poznajem mentalni sklop Amerikanaca, ali da takvog čovjeka izaberu za predsjednika SAD-a mislim da će to biti na žalost ne samo njihovu nego i čitavog svijeta s obzirom na utjecaj američke politike na svijet – smatra Ivan Klarin, saborski zastupnik, predsjednik Županijske organizacije SDP-a i načelnik Općine Tisno.

np-kornati-zanze-klarin-turcinov-261016-1-2

Uvjeren je, kaže, bio da će pobijediti demokratkinja Clinton, stoga treba sagledati sve aspekte zbog kojih je došlo do odabira Trumpa za predsjednika SAD-a.

– Očito da je Amerikancima dosta političkog ‘washingtonskog establishmenta’ koji godinama tamo vlada. Žele drastičnije promjene i zaokret u politici. Trump je, rekao bih, svojim nastupima tijekom predizborne kampanje više isprepadao svijet nego Ameriku. Više se tresu svjetske burze u Japanu, nego one u Americi, kaže Klarin.

Premda su ankete predviđale tijesnu utrku između Clinton i Trumpa, evidentno je da se radi o puno komodnijoj pobjedi.

– Okarakterizirao bih ga kao isključivu, nestabilnu osobu za tako visoki položaj. Prema tome, po prvi put imamo jednu vrlo neobičnu političku situaciju, zasigurno i prekretnicu u političkoj povijesti ne samo SAD-a nego i cijelog svijeta, no Amerikanci, nadam se, poznaju bolje političku situaciju u svojoj zemlji, zaključio je Klarin.

Rezultati izbora za predsjednika SAD-a iznenadili su i Franka Vidovića, koji smatra da će se situacija na svjetskoj političkoj sceni zasigurno mijenjati.

– Očito je da i Amerika ima svoje probleme i ljudi su u ovom trenutku kao rješenje vidjeli Trumpa. Činjenica je da on dolazi iz svijeta biznisa, stoga mu predstoji okupiti oko sebe tim i vidjeti što i kako dalje. Zadržali su i Senat, dobili Kongres, znači na njemu je sada preuzeti odgovornost. Ne vjerujem da će Trump nastaviti s politikom kakvu je propagirao tijekom kampanje, sigurno će sada nastojati smiriti tenzije, ali pričekajmo prve poteze kako bismo mogli nešto konkretnije reći – govori Vidović.

franko-vidovic-igor-dragovan

Branka Juričev Martinčev, saborska zastupnica HDZ-a,  gradonačelnica Vodica i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, kratko nam je kazala da je njezin izbor bila žena.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.