Šibenski srednjoškolci u sklopu EU projekta proveli dva tjedna u Italiji

Ukupno šestero učenika Prometno-tehničke i Industrijsko-obrtničke škole Šibenik uz pratnju dvoje tutora proveli su dva tjedna u Italiji u sklopu projekta ‘Blue Kep’, programa razmjene znanja i integracije sustava edukacije u prekograničnom području’.

Učenici Prometno-tehničke škole Šibenik 3. razreda pomorskih nautičara Jakov Bezić, Bruno Ivičin i Josip Radić dva tjedna pohađali su nastavu na engleskom i talijanskom jeziku u 4.a i 4.e škole I.S.I.S. Nautico Tomaso di Savoia Duca di Genova’. Tijekom nastave imali su prilike usavršavati znanja rada na pomorskim kartama, vježbati na školskom simulatoru, ali i zaploviti na školskom brodu ‘Umberto d’Ancona’, sa učenicima 4.e razreda i mentorima Umbertom i Andreom, u noćnu plovidbu stječući potrebna znanja iz astronomske navigacijske. Naši mladi nautičari time su i dobili priliku i sami stati za kormilo broda u noćnoj plovidbi što ih je oduševilo.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik 2. razreda brodskih električara Dario Baranović, Luka Labor i Lucijan Španja imali su program tjedan dana u školi I.S.I.S. ‘Brignoli – Einaudi – Marconi’ iz Staranzana, te tjedan dana GO&LEARN programa u sklopu kojeg su u pratnji tutora posjetili potencijalne tvrtke gdje će u periodu travanj i svibanj odraditi stručnu praksu u trajanju od četiri tjedna.

– Slobodno vrijeme provodili smo u slobodnom istraživanju dvorca Miramare, organiziranom obilasku Trsta sa vodičem u, ali i košarkaškim dvobojima naših škola u Katoličkom domu ‘Opera di figli del Popolo’ gdje smo bili smješteni. Dva tjedna u Trstu su nam brzo prošla. Zaželjeli smo se rodnog kraja ali sa uzbuđenjem čekamo drugi dio razmjene u trajanju od 28. travnja do 25.svibnja– kažu iz Prometno-tehničke škole.

Podsjetimo, projekt ‘BLUE KEP’ ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Prijavitelj projekta je Informest iz Gorizie, a partneri su Jadransko-jonska euroregija, Regija Marche, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.