Za izniman spasilački podvig

Šibenski vaterpolist Antun Goreta među dobitnicima Plave vrpce Vjesnika

Šibenski vaterpolist Antun Goreta dobitnik je Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji, a u momčadskoj konkurenciji to su priznaje zajednički dobili Hrvatska gorska služba spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prenosi Novi List.

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak u 18 sati u hotelu Radisson Blu u Splitu, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg objasnio je kako je 24-godišnji vaterpolist Antun Goreta, za iznenadne oluje 15. lipnja, iz pobješnjelog mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 kilometara od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasioca.

– Učinio je to zajedno sa kolegom vaterpolistom Lucom di Roccom, s kojim igra u talijanskom klubu ‘Latina Anzio’. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera – rekao je Herceg.

Goreta je u pisanoj izjavi svjedočio o svojem spasilačkom pothvatu.

– Na dijelu plaže na kojem smo se nalazili Luca i ja more je bilo tek malo valovito pa nismo ni slutili da se stotinjak metara dalje odvija prava drama. Ugledavši ljude kako se očajnički bore s valovima u nastojanju da se domognu plićaka, bez razmišljanja smo skočili u more da ih spasimo. Ogromni valovi dignu te na vrh i bace prema naprijed, a kad propadneš u taj vodeni ponor, jake struje te povuku još dalje od obale. Sve je trajalo dvadesetak minuta, a kad smo spasili i posljednjeg kupača, iskoristivši svoje plivačko znanje i snagu, 300-tinjak ljudi okupljenih na obali nagradilo nas je pljeskom – napisao je Goreta.

Cijeli tekst pročitaje OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.