'Ništa nam nije falilo zahvaljujući vama'

Šibenski vatrogasci zahvalni mještanima: ‘Ulazimo u dućan, netko plaća račun i tjera nas van uz povike da se pazimo’Foto: DVD Šibenik/Facebook

Dobrovoljno vatrogasno društvo Šibenik u objavi na Facebooku osvrnilo se na najveći ovogodišnji požar u županiji, ali i Hrvatskoj, od čijeg je izbijanja prošlo nešto više od 48 sati. Emocije i slike u glavi još uvijek ne jenjavaju, stoji u objavi, a mlađi vatrogasci ovakav požar ne pamte.

‘Mlađa ekipa ne pamti ovakav požar, ali lako za mlade ni oni stariji ne govore ništa drugačije. 900 hektara, bilo ih je mnogo, mnogo većih, a dugotrajnijih da i ne govorimo, ali ovaj požar otkako je počeo gorjeti pa dok nije lokaliziran konstantno je ugrožavao objekte.
Danima prije najavljivala se velika promjena vremena, dolazi kiša (super!), odlične vijesti, ionako je počelo često gorjeti, ali kako svaka dobra vijest uglavnom ima i ono ‘ali’ tako je i ova imala. Gotovo 24 sata prije promjene zapuhat će jako i olujno jugo, a u podsvijesti svi smo znali što to znači, ali ajde neće valjda i ovaj put. Međutim, dogodilo se i ovaj put, a sve je počelo klasično, zvuk stanice u 13.38 sati ‘Vatra (JVP Šibenik) javi se Krki (ŽVOC Šibenik), imamo požar otvorenog prostora u Dubravi kod zaseoka Relje, Junakovići. U tom trenu smo bili gotovo sigurni da će dan biti jako dug i bio je’, stoji u objavi.

Na požar izlaze sa šumskim vozilom i četiri vatrogasca, ali nedugo potom izlaze i s autocisternom i drugim šumarom, ukupno sa 11 vatrogasaca, a u jednom trenutku ih je bilo 16.

‘Na intervenciji su sudjelovali JVP Šibenik, Vodice, Knin, DIP Šibenik, Split, Zadar, DVD-ovi: Zablaće, Bilice, Brodarica, Perković, Zaton, Grebaštica, Vodice, Skradin, Biskupija, Ervenik, Ružić, Drniš, Knin, Pirovac, Dubravice, Tisno, izvanredna dislokacija Splitske i Zadarske županije, hrvatska vojska, hrvatska policija (ako smo koga zaboravili ne zamjerite). Što se tiče zračnih snaga, ne znamo bilo je u trenucima četiri kanadera i tri air-tractora, ali su nam oni odlazili i vraćali se jer su izbili požari kod Oklaja i u dubrovačkoj županiji.  Prvenstveno želimo se zahvaliti mještanima koji su nam pomogli u gašenju, bilo je i neugodnih situacija i povišenih tonova, ali sve u pravilima igre. Da spomenemo i čovjeka kod škole u Dubravi koji nam je u 23.10 sati na hidrant donio lonac kave i hranu koju je skupio u frižideru, da ne biste mislili da je on jedini, nije, kad smo uhvatili pet minuta ušli smo u dućan po nešto hrane i koji sok, nemamo pojma tko nam je platio račun, gospođa na kasi je sve provukla, stavila u najlon i istjerani smo iz dućana uz povike samo se pazite! Gaziranog pića, slatkog, hladne vode, zaleđene, nije nam falilo zahvaljujući vama, ljudi hvala vam.  Nakon neprospavane noći, borbe za svaku kuću, na stotine uplakanih i prestrašenih civila, ujutro su potekle čak i suze radosnice, stambeni objekti nisu nastradali, tek jedan nagoreni krov i nekoliko fasada. S obzirom na vjetar dobro je prošlo, a jedna gospođa ispekla nam je vafle u obliku srca, uz riječi da je to najmanje što je mogla napravit za nas. Gospođo, hvala vam. Kontigentu iz Splita i Zadra također želimo zahvaliti od srca, iz sezone u sezonu pokazuje se da vatrogasci ne poznaju granice, koliko smo čuli od kolega vršili su pritisak od ranog popodneva da ih se uputi kao ispomoć Šibenčanima.

Stigli su nam oko 21 sat, krvarili su kao i mi za svaku kuću, za svaku štalu, za svaku cestu da nas ne prebaci. Padali smo s nogu, dolazila je i hitna ispirala nam oči, nismo odustali i požar smo pred zoru smirili. Došli su nam i kanader i air-tractor u svitanje, došla je i kiša nedovoljno jaka da požar ugasi, ali dovoljno da možemo malo odahnuti. Požar je lokaliziran jučer u 18 sati, a mi smo trenutno u Dubravi uz glavnu prometnicu sa šumarom i četiri vatrogasca, povremeno dođe do izbijanja plamena pa dežuramo do daljnjeg. One koje nismo spomenuli, nije da nismo htjeli, već nemoguće je sve istipkati’, stoji u objavi na Facebooku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.