Šibenski vatrogasci zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske gase požar na Pelješcu

Stanje na požarištu kod Orebića još uvijek je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

U selu Stankovići izgorjele su četiri kuće, ali na sreću nitko nije ozlijeđen, javlja RTL. Požar s razdijelio u dva dijela, jedan je krenuo na brdo i preko noći je prepušten sam sebi jer je daleko od kuća. Vatrogasce zabrinjava drugi krak požara koji je prošao iza sela Stanković prije Orebića. Između ta dva mjesta postoji tampon zona guste borove šume i to je problem vatrogascima. Ako se tu uhvati požar teško će ga biti spriječiti da ide prema Orebiću gdje su hoteli, a tamo je već organizirano stanovništvo koje je spremno na evakuaciju.

Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne ‘126. brigade HV-a’ u Sinju sa sedam motornih vozila, izvjestili su iz INFOR-a.

U Orebiću je sazvan zajednički sastanak Stožera CZ Općine Orebić i Dubrovačko-neretvanske županije, kojemu prisustvuju i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, navodi DUZS.

Na terenu je 300 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, 50 vozila i oko 50 vojnika koji će stražariti cijelu noć, a među njima je i 15 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije.

– Vatrogasne ekipe su na putu prema Pelješcu, a angažirano je ukupno pet vozila s 15 vatrogasaca i to JVP Šibenik, JVP Knin, DVD Pirovac, DVD Drniš i DVD Knin – kazao nam je danas županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Osim vatrogasnih snaga Šibensko-kninske županije prema Pelješcu su se danas uputili i vatrogasci Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, veliki požar kod Orebića izbio je jutros oko 8 sati, a zbog jakih naleta bure i nepristupačnog terena gašenje je otežano. Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, ali zbog jake bure zračne snage ne mogu letjeti.

( Foto: Vatrogasci-oni su naši heroji )

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.