'Šibenik bez prepreka - baština grada bez prepreka'

Šibenski vodiči o problemima osoba s invaliditetom: ‘Potrebno je malo kako bi baštinu grada učinili dostupnu svima’

Edukativna radionica ‘Šibenik bez prepreka – baština grada bez prepreka’ u organizaciji Udruge turističkih vodiča Mihovil održana je u četvrtak u Interpretacijskom centru Civitas Sacra.

– Riječ je o radionici u sklopu našeg projekta ‘Turizam dostupan svima’ sufinanciranog od strane Ministarstva turizma. Nositelj projekta je Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej iz Knina. Kroz zanimljiva predavanja sagledali smo problematiku osoba s invaliditetom s različitih gledišta. Radionica je bila namijenjena turističkom i javnom sektoru, a odazvali su se brojni turistički vodiči, memorijalni centar, muzej, turistička zajednica, Šibensko-kninska županija, Tvrđava kulture, JU NP Krka, JU Priroda ŠKŽ… Poprilično smo zadovoljni odazivom, radionica je bila konstruktivna, razmijenila su se iskustva, ali i kontakti među sudionicima kako bi mogli dalje surađivati – kazali su iz Udruge.

Također na radionici su svjetlo dana ugledale i dvije taktilne ploče za slijepe i slabovidne osobe. Reakcije su više nego pozitivne, pogotovo jer su to prve takve taktilne ploče u Šibeniku.

– Kroz projekt smo nabavili dvije, te se nadamo da će se kroz druge projekte omogućiti nabava još ploča, jer kroz samo dva motiva, bočni prikaz katedrale sv. Jakova i svod krstionice definitivno nije dovoljno da bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućio doživljaj grada.Obišli smo i staru gradsku jezgru, te zaključili da je ponekad potrebno samo malo volje i kreativnosti kako bi bogatu baštinu grada učinili dostupnom svima. S nestrpljenjem iščekujemo ostale aktivnosti iz projekta, odnosno tečaj osnovnog znakovnog jezika i trodnevnu radionicu u siječnju – kažu nam.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.