Šibensko-kninska županija dobitnica glavne nagrade za doprinos u prilagodbi klimatskim promjenama

Šibensko-kninska županija dobitnica je glavne nagrade ‘Mediterranean Climate Change Adaptation Awards’ za Obalni plan koja se dodjeljuje u sklopu 4. Europske konferencije o prilagodbi klimatskim uvjetima. Konferencija se održava u Portugalu do 31. svibnja, a na kojoj sudjeluje Sanja Slavica Matešić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost.

Riječ je o nagradi za doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije – Obalni plan sa naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost. Pročelnici Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Sanji Slavica Matešić, nagradu su uručili Philippe Masset, zamjenik ravnatelja za europske i međunarodne poslove Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom (ADEME) i Arnault Graves, viši savjetnik za klimu tajništva Unije za Mediteran (UfM). U konkurenciji za Glavnu nagradu učestvovalo je 28 kandidata iz devet zemalja, dok su u užoj konkurenciji svoje projekte prezentirali osim Šibensko-kninske županije Portugal, Maroko, Jordan, Palestina i Libanon.

Uz to, Šibensko-kninska županija dobitnik je i nagrade u kategoriji ‘Metode za dizajniranje i javne politike’ za izradu Plana integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije – Obalnog plana sa naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost.

Ovogodišnja konferencija održava se pod sloganom ‘Radimo zajedno da se pripremimo na promjene’. Cilj održavanja konferencije je osigurati dijalog između različitih aktera iz akademske zajednice, vlade i gospodarstva o višestrukim aspektima prilagodbe klimatskim promjenama, promicati komunikaciju i razmjenu znanja između istraživača, kreatora politike i struke; prezentirati integrirana rješenja i potaknuti nove aktivnosti, podržati stalna nastojanja da se poveća koherentnost i sinergija između istraživanja, politike i prakse smanjenja rizika od katastrofa te raspravljati o ključnim izazovima i rješenjima u gradovima.

Inače, Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije – Obalni plan, u okviru okruglog stola ‘Relevantnost procesa praćenja i evaluacije kako bi se postigla optimalna rješenja, šest studija slučaja’, prezentirala je pročelnica Slavica Matešić i Daria Povh Škugor iz Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija.

U okviru konferencije dodijeljene su i posebne nagrade u tri kategorije – ‘Razvoj, infrastruktura i gradnja’, ‘Ekosustav i prirodni resursi’ i ‘Metode za dizajniranje i javne politike’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.