Šibensko-kninska županija jedina u Hrvatskoj ima Plan zaštite obalnih područja

Župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Sanja Slavica Matešić jučer su u Uredu župana održali sastanak sa članovima delegacije iz zemalja Magreba o temi ugroženosti obalnog područja klimatskim promjenama i provedbe Obalnog plana za zaštitu tog područja.

Sastanak je organiziran sa ciljem zajedničkog djelovanja kod problema podizanja razine mora i pravodobne prevencija područja ugroženih ovom pojavom, te potencijalnih novih projekata u ovom području.

DSC_0412 (Custom)

Obalni plan za zaštitu obalnih područja nastao je zajedničkim naporima institucija unutar Šibensko-kninske županije kao i brojnih drugih institucija i organizacija Republike Hrvatske koje se bave problemima negativnog utjecaja klimatskih promjena koje su, nažalost, zadnjih godina sve više uočljive.

Taj dokument na cijelom Mediteranu izradilo je svega nekoliko regija, između ostalih i Šibensko-kninska županija kao prva i jedina do sada u Hrvatskoj.

Na sastanku se raspravljalo o problemima podizanja razine mora i pravodobna prevencija područja ugroženih ovom pojavom, zatim problem pada vodostaja krških rijeka, kao što su Krka, Zrmanja i Cetina koje sve izviru u rubnim područjima naše županije, a ključne su za opskrbu vodom kako naše tako i Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

DSC_0428 (Custom)

Istaknuti su i problemi divlje gradnje u priobalnim područjima koja je u zadnjih 40-ak godina bitno promijenila i narušila idilične vizure mediteranskih krajolika.

Sastanku su prisustvovali direktorica državne agencije za upravljanje i zaštitu obale iz Tunisa, predstavnik takve agencije iz Maroka, te više delegata i parlamentaraca koji su povezani sa radom u institucijama za zaštitu i očuvanje prirode, a koji su ujedno povezani i sa ICZM-om (Integrated coastal zone Management – Međunarodna institucija za upravljanje obalnim područjima).

Prisutni predstavnici stranih zemalja koje također imaju iste ili slične probleme na svojim dijelovima mediteranskog priobalja bili su izrazito zainteresirani i iznenađeni pozitivnim naporima Šibensko-kninske županije da ovim projektom radi na prevenciji i zaštiti svoje prirode od klimatskih nepogoda, kao i od negativnog djelovanja ljudskog faktora.

DSC_0438 (Custom)

Problem je što je plan dovršen u normativnom smislu, ali za akcijsku provedbu plana potrebno je mnogo sredstava koja bi se mogla namiriti iz domaćih i EU fondova.

Svi predstavnici složili su se kako je zajednička suradnja mediteranskih zemalja koje muče ovi problemi nužna za uspješnu provedbu ovakvih projekata i da se u budućnosti nadaju uspješnom zajedničkom djelovanju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.