Nitko više nije u samoizolaciji niti pod nadzorom

Šibensko-kninska županija postala korona-free! Zatraženo 8 milijuna kuna za troškove nastale uslijed pandemije

Petnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. S današnjim danom nemamo niti jednu osobu pod zdravstvenim nadzorom, niti pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID–19 pozitivnim osobama. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Od početka epidemije na našem području oboljela je 91 osoba, 85 osoba se oporavilo, pet osoba je  preminulo. Jedan pacijent s područja grada Šibenika još uvijek se liječi u KBC Split. Od početka epidemije ukupno je uzeto 2.363 uzoraka.

– Šibensko-kninska županija prijavila je ukupno osam milijuna kuna za sufinanciranje troškova nastalih uslijed pandemije koronavirusa na Fond solidarnosti Europske unije. Zdravstvene ustanove na području Šibensko-kninske županije kao i Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije prijavile su nastale, kao i procjenu budućih troškova, a koji se odnose prvenstveno na medicinsku pomoć, uključujući troškove lijekova, opreme i medicinskih uređaja, zdravstvene zaštite i zdravstvenih pregleda, laboratorijske analize, troškove infrastrukture civilne zaštite, te osobne zaštitne opreme- priopćeno je iz Stožera.

Kao jedinica regionalne samouprave, Šibensko-kninska županija je prikupila podatke od zdravstvenih ustanova, a sve temeljem nacionalnog zahtjeva kojeg će Republika Hrvatska podnijeti početkom lipnja u službenom zahtjevu za dobivanje pomoći iz Fonda solidarnosti Europske Unije. Točna stopa sufinanciranja naknadno će se utvrditi, no ona može iznositi maksimalno do šest posto prihvatljivih prijavljenih troškova na razini zemlje prijavitelja troškova.

Podsjetimo, Fond solidarnosti Europske unije (FSEU) osnovan je kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljeto 2002. Otad se koristio za 80 katastrofa pokrivajući niz različitih prirodnih katastrofa uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše.

Inače, županijski Stožer civilne zaštite, poručili su, od danas više neće slati redovna priopćenja zbog jako dobre epidemiološke situacije na našem području.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.