Šibensko-kninska županija prva u Dalmaciji donijela operativni plan za razvoj cikloturizma do kraja 2020. godine

Analiza postojećih biciklističkih staza na području županije, istraživanje bitnih elemenata unutarnjeg i vanjskog okruženja, te definiranje ciljeva i razvojnih projekata cikloturizma, predstavljeni su danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić kroz Operativni plan razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije za razdoblje do 2020. godine.

Operativni plan, koji se temelji na Akcijskom planu razvoja cikloturizma Republike Hrvatske i na Master planu razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije, izradio je CikloProm, obrt za promociju i organizaciju evenata, a ugovorila ga je Županija.

– Bitan je to segment tržišta odnosno takozvanog soft adventure turizma. Cikloturizam kontinuirano raste i temelji se na potrebi naših turista, a eminente europske procjene govore da imamo preko 60 milijuna aktivnih biciklista, tako da smo relativno ozbiljno shvatili naše mogućnosti i pokušavamo se pozicionirati da budemo jedna kvalitetna destinacija – kazao je župan Goran Pauk.

cikloturizam pauk zupanija

Prije sustavne izrade biciklističkih staza, na području županije postojale su staze na području lokalnih turističkih zajednica, pa smo tako 2015. godine imali samo 40 biciklističkih staza od kojih je samo manji dio bio označen.

sporazum cikloturizam

– Od 2016. godine je pokrenuto poprilično toga oko izrade i označavanja brojnih biciklističkih staza, tako da danas imamo evidentirano 89 staza u dužini od skoro dvije i pol tisuće kilometara. Rade se brošure, pripremaju se biciklističke karte, a imamo par projekata koji su u tijeku. Pred potpisivanjem smo ugovora vezano za označavanje tih staza, planirano je označiti 11 postojećih ruta u spomenutoj dužini kako bi se unaprijedila kvaliteta boravka, budući da je svega jedna trećina njih označena – istaknuo je Pauk.

Županija je, inače, podržala i projekt ‘Med Cycle Tour’ koji se provodi na ruti Mediterana od Španjolske do Grčke, pa će kroz projekt biti postavljena pilot signalizacija na području Šibensko-kninske županije.

Direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić istaknula je važnost razvoja cikloturizma za produženje turističke sezone na našem području.

mup sporazum

– Šibensko-kninska županija prva je obalna županija koja je donijela operativni plan za razvoj cikloturizma – kazala je Mirela Srkoč Šenkinc iz CikloProma, naglasivši da je cikloturizam jedan od segmenata u koje treba sustavno ulagati.

U izradu Operativnog plana bili su uključeni svi potpisnici sporazuma, a to su Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, 5 gradova i 15 općina Šibensko-kninske županije, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava Šibensko-kninska, Hrvatske ceste – tehnička ispostava Šibenik, Županijska uprava za ceste na području Šibensko-kninske županije te biciklistički klubovi Adrion Oros, Fortica, Kamenar, Faust Vrančić, Primošten, Krka, Petar Svačić i Brdsko-biciklistički klub Orlov krug.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.