Šibenskoj bolnici stigla prestižna nagrada za zelenu gradnju

Tri udruge okupljene u kampanju Obnovimo Hrvatsku, po prvi puta su dodijelile prestižnu Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj, a u kategoriji Građevina godine – rekonstrukcija, nagrada je dodijeljena tvrtki Esco Energy za projekt energetske obnove Opće bolnice Šibenik.

Projekt je to koji ima veliki utjecaj na zajednicu. Za vrijeme trajanja radova, bolnica je radila cijelo vrijeme te je nakon obnove uočeno značajno povećanje ugode u prostoru te su prepolovljene emisije stakleničkih plinova u atmosferu i potrošnja energije. Obnova je trajala od veljače do kraja kolovoza 2018. godine, a u projektu je sudjelovalo 27 hrvatskih tvrtki, odnosno oko 250 ljudi.bolnica obnova8

– Ovakav projekt znatno doprinosi podizanju svijesti o savjesnom korištenju energije, a kako se radi o velikom projektu, ima utjecaja i na druge lokalne zajednice te služi kao poticaj da i one pokušaju primijeniti slične metode. U sklopu energetske obnove, zamijenjen je veći dio magistralnog cjevovoda potrošnje tople vode i recirkulacije čime su se postigle uštede na potrošnji energenata za pripremu vode, a što je posljedično poboljšalo i kakvoću vode. Na potpuno inovativan i moderan način, projektirana je i kotlovnica – kazali su na dodijeli.

bolnica obnova1

Nagradu je preuzeo Danijel Benčić, Predsjednik Uprave ESCO ENERGY, a predala ju Snježana Turalija, članica uprave Svjetskog saveza za zelenu gradnju.

Dodijeljene su i nagrade za osobu godine koju je dobio Dubravko Ponoš, kao i nagrada za građevinu godine(novogradnja) koju je dobila tvrtka VMD Model za stambeno-poslovnu zgradu Bužanova-Štrigina u Zagrebu. U kategoriji institucija/organizacija godine nagrada je dodijeljena Osječko-baranjskoj županiji, a u kategoriji projekt godine nagrada je pripala projektu ‘Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju- CPD4GB’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.