Siječanj 2017. najhladniji zimski mjesec u protekle 52 godine i onda je svizac…

Dok čekamo da novi prognostički modeli potvrde ili opovrgnu jučerašnji izračun koji je nagovijestio novi prodor zime oko 10. veljače, valja nam se priviknuti na jugo i oblake s malo kiše. Temperature će nas ovih dana razmaziti i razodjenuti iz onih slojevitih kombinacija kojima smo se u siječnju uzaludno pokušavali zaštiti od minusa i bure. Službeni je podatak da je protekli mjesec, po srednjoj temperaturi od 4,6°C, bio najhladniji zimski mjesec u protekle 52 godine. U većini mjesta u Dalmaciji siječanj je bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka za oko tri Celzijeva stupnja.

Jutros ponovno na našem području na svim lokacijama temperatura iznad 10°C. Nad Šibenikom je jutros pretežno oblačno, puše umjeren istočni vjetar, a temperatura zraka u 6.00 sati iznosila je 12°C. Toliko je i u Vodicama i Rogoznici, a stupanj više izmjeren je u Pirovcu, Bilicama i Skradinu. U Drnišu i Kninu jutros je izmjereno 10°C.

Danas će se zadržati promjenjivo vrijeme. Uz umjereno do znatno oblačno vrijeme kiše će biti tek povremeno, češće na dijelovima sjevernog Jadrana, a rjeđa u Dalmaciji gdje veći dio dana može biti suho. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru ponegdje i jako. Najviše dnevne temperature ponegdje u Dalmaciji i do 15°C.

Petak će biti umjereno do znatno oblačan, moguća su tek kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati uglavnom slaba kiša, a na sjevernom Jadranu mjestimice će pasti više od 20 litara oborine. Puhat će umjereno do jako jugo. Bit će još malo toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaleđu od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

Pad temperature u sljedećem tjednu čini se neprijepornim, pri čemu će u gorju biti moguć i snijeg, ali razvoj vremenske situacije nakon Valentinova je još jako nepredvidljiv. Što se tiče dugoročnijih prognoza, konkretno za sljedećih šest tjedana, možda je najbolje pričekati još koji sat jer danas ćemo saznati je li svizac Phil iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji ugledao svoju sjenu i vratio se u brlog, što bi značilo da proljeće neće uraniti.

svizac

Izvori: Crometeo, Šibenik Meteo, DHMZ, HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.