Sjednica Hrvata izvan Hrvatske održava se u Solarisu

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, posebno nakon posljednjih izbora, zabrinjava članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH čija se sjednica danas i sutra održava u šibenskom Amadria parku.

Uz predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Grbešića, tajnika savjeta Zvonka Milasa, sjednici u Šibeniku prisustvuju i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova ministrica Marija Pejčinović Burić, državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

– Nakon 20 godina praznih obećanja, Hrvati izvan Republike Hrvatske žele promjene i pozitivne rezultate. Vidimo da ima pozitivnih pomaka, kao na primjer izmjena zakona o državljanstvu, registar Hrvata izvan Hrvatske i razni programi za učenje hrvatskog jezika i povezivanje s hrvatskim identitetom. Ima još i niz otvorenih pitanja, a najviše nas brine položaj Hrvata u BiH- kazao je Ivan Grbešić.

IMG_1111

Ministrica Pejčinović Burić kazala je kako je osnaživanje jedinstva iseljenih Hrvata, zadaća svih.

– Ovo danas je potvrda našeg zajedništva i povezanosti, i te dvije riječi su one koje nas zaista vežu i daju snage da na ovom prevažnom poslu ustrajemo i radimo zajedno. Veže nas zajednička domovina, zajednički identitet, jezik, povijest, kulturna baština i naša vjera. Ta povezanost osjeća se i u radu ovog saziva Vlade – istaknula je.

IMG_1112

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo Vlade koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Republici Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.