Slobodan Praljak, general dragovoljac s tri diplome

‘Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom ne priznajem vašu presudu’, uzviknuo je umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske i HVO-a Slobodan Praljak danas u haškoj sudnici i popio otrov nakon što je Žalbeno vijeće potvrdilo njegovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

Slobodan Praljak rođen je u Čapljini, 2. siječnja 1945. Završio je tri fakulteta, 1970. godine diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu, 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju, a 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Predavao je filozofiju i sociologiju. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru.

Tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio je istaknut, ali i kontroverzan vojni zapovjednik. Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i promaknut je u čin general-bojnika.

Tijekom 1992. i 1993. godine, radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane Republike Hrvatske, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Od 24. srpnja do 8. rujna 1993. godine, general Slobodan Praljak je bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane. Uz sve njegove dobre odluke, koje su pridonijele utvrđivanju crta obrane HVO-a prema Armiji BiH, osobito se ističe autoritativno propuštanje humanitarnog konvoja UNHCR-a za Mostar, koji je bio zaustavljen u Čitluku. U studenom 1993. godine, Praljak je došao u sukob sa zapovjednikom Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenom Naletilićem ‘Tutom’, što je rezultiralo Praljkovom smjenom sa položaja načelnika Glavnog stožera HVO-a.

General Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu, 29. studenoga 2017., nakon što je u haškoj sudnici popio otrov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.