Spas za proizvodnju i brendove Vinoplod Vinarije: Badel spreman uložiti 4,5 milijuna kuna

Vinoplod-Vinarija Šibenik dostavila je u predstečajnom postupku Trgovačkom sudu u Zadru izmijenjeni plan restrukturiranja u kojem i službeno potvrđuju zagrebačku tvrtku Badel 1862 za strateškog partnera. Izmijenjeni plan restrukturiranja 12. travnja usvojila je Uprava i potvrdio Nadzorni odbor Vinoplod Vinarije.

Kako je sredinom veljače Šibenskom portalu potvrdio Damir Lasan, direktor Vinoplod Vinarije, zagrebački Badel, najveći proizvođač pića u Hrvatskoj, završio je dubinsko snimanje šibenskog vinara kojem je zbog velikih dugova prijetio stečaj.

U planu restrukturiranja naglašava se kako u slučaju stečaja neosigurani vjerovnici ne bi mogli očekivati naplatu svojih potraživanja niti u manjem dijelu dok bi razlučni vjerovnici pretrpjeli značajne gubitke te sugeriraju vjerovnicima provedbu dogovornog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe. Stečaj bi značio i otpuštanje svih zaposlenika, nih 61, prodaju imovine, gubitak tržišne pozicije i vrijednosti brendova te prestanak suradnje s više od 500 kooperanata.

Ukupne tražbine vjerovnika Vinoploda Vinarije iznosile su 18. svibnja prošle godine, na dan otvaranja predstečajnog postupka, 65,7 milijuna kuna, a od tada je Vinoplod nastavlja poslovati u minusu i u uvjetima prezaduženosti. Na kraju prošle godine ukupne obveze dosegle su iznos od oko 81 milijun kuna.

Vinoplod planira zatvoriti nedostatak likvidnosti kroz povećanje temeljnog kapitala, zamjenom dijela duga za imovinu te dugoročnim reprogramom ostatka obveza kroz postupak stečajne nagodbe.

Novim planom restrukturiranja očekuje se Badelova dokapitalizacija od 4,5 milijuna kuna i izdavanje novih 225 tisuća dionica vrijednosti 20 kuna. Prijenosom prava vlasništva namirio bi se dug vjerovnicima iz prve skupine u cjelokupnom iznosu te proveo otpis dijela dugova ostalih vjerovnika uz jednokratnu ili petogodišnju otplatu preostalog duga.

Ulaskom Badela u Vinoplod planirani su i zajednički tržišni nastupi, širenje distribucije u maloprodaji i na inozemnim tržištima, zatim revitalizacja postojećih glavnih brendova i lansiranje novih proizvoda te još niz inovacija u proizvodnji, pakiranjima i plasmanu. Pripajanjem strateškom partneru Badelu, Vinoplod bi ukinuo skladišta u Zagrebu te se pripojio Badelovoj logističkoj infrastrukturi čime bi se smanjili troškovi nabave sirovina i materijala.

U projekcijama do 2023. godine očekuje se rast prihoda od prodaje 3,5 posto godišnje i smanjenje troškova zaposlenih zbog prirodnog i stimuliranog odljeva zaposlenika.

Spas za šibensku Vinariju: Našli strateškog partnera koji nastavlja proizvodnju i planira dodatno zapošljavanje

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.