Stabilno i toplo, pogačama naklonjeno vrijeme, a od Uskrsa pasijunsko jugo

Kombinacija strujanja zraka anticiklone sa sjevera i ciklone nad Crnim morem danas će prouzročiti destabilizaciju atmosfere zbog manje količine vlažnog zraka koji nam stiže sa istoka. Potom nastavljamo po starom sa stabilnim vremenom sve do kraja tjedna uz više temperature zraka.

Na šibenskom je području jutros vedro uz slabu do umjerenu buru. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Pirovcu, Murteru i Jezerima 14 °C, u Šibeniku, Kninu i Drnišu 12, u Zatonu 11, u Skradinu, Oklaju i na Miljevcima 10, u Dubravi i Žaboriću 9, u Primoštenu i na Promini 8, a u Bilicama 7 °C.

Danas ponegdje više oblaka. Sredinom dana i poslijepodne uz lokalno jak razvoj oblaka tek ponegdje valja očekivati prolazni pljusak uz grmljavinu uglavnom nad kopnenim područjem, a uz izrazito malu mogućnost ponegdje i uz obalu. Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Na Jadranu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a poslijepodne u Dalmaciji sjeverozapadnjak i zapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. Jutro još malo toplije od jučerašnjeg, a dnevna temperatura zraka bez veće promjene

Petak i subota sunčani i stabilni. Temperatura zraka u porastu, a vjetar promjenjiva smjera. Na sjevernom Jadranu će prevladavati bura, a u Dalmaciji od noćne bure do dnevnog sjeverozapadnjaka.

Sam Uskrs suh i stabilan. Biti će toplije, a višim temperaturama zraka će pogodovati okretanje vjetra na južni i jugozapadni smjer.

Još bi suho bilo i u ponedjeljka kada će na kopnu biti i još malo toplije, a južina će jačati. Riječ je o, u narodu znanom pasijunskom jugu što je naziv za južinu koja se javlja u danima oko Uskrsa. Može se javiti u tjednu prije ili nakon Uskrsa. Često puše nekoliko dana ne donoseći značajnije oborine, dapače u većini predjela ostane suho. Zbog toga se često u narodu zove i lažno jugo ili anticiklonalno jugo.

Još jače jugo nas očekuje u utorak i srijedu kada će biti i jako te olujno. Od utorka raste vjerojatnost kiše i pljuskova.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.