Bager na Školjiću

Stiže struja, a za obnovu svetog Nikole proizvodit će se posebne opekeFoto: Duško Jaramaz/PIXELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Na Školjiću između kopna i tvrđave svetog Nikole HEP gradi novu trafostanicu koje je dijelom i ključni preduvjet za elektroopskrbu tvrđave i pratećih objekata Posjetiteljskog centra na kopnu.

– Riječ je ulaganju HEP-a, koje nije isključivo za potrebe sv. Nikole, nego je dio cjelokupne elektromreže tog prostora. Što se tiče projekata vezanih za samu tvrđavu, Javna ustanova Priroda aplicirala je Ministarstvu kulture sanaciju plašta iznad malog pristaništa što je bitno zbog sigurnosti svih posjetitelja. Izradili smo i svu projektnu dokumentaciju. Glavne i izvedebene projekte radio je Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba – kaže Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Svi su projekti rađeni po konceptu uspostavljenom na samom početku priče o revitalizaciji tvrđave sv. Nikle, odnosno da na samoj tvrđavi neće biti značajnijih intervencija.

– Tvrđavu ćemo samo restaurirati, napraviti sanaciju podmorja i hidroizolirati te ostvariti kopnenu vezu preko pasarele. To je preuzimanje rješenja koje je prije postojalo, što su potvrdila i arheološka istraživanja otkrivanjem utora u koje su ulazile konzolne grede, nosači pasarele uz obodni zid – kaže Babačić Ajduk.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Potraga stručnjaka za eventualno zazidanim kopnenim ulazom u tvrđavu zasad nije dala očekivani rezultat, a još nije poznato hoće li zbog zadovoljavanja uvjeta protupožarne sigurnosti tvrđava morati imati i vanjsko stubište za evakuaciju.

– To bi stubište bilo postavljeno uz bedem tvrđave u onom dijelu kliješta gdje je nekada bio nasip šute. Još ćemo u postupku izdavanja građevinske dozvole, jer se mijenja namjena objekta, vidjeti hoće li to stubište biti nužno. Kako god bilo, stubište će biti potpuno neovisno o tvrđavi kako bi, u slučaju pronalaska kopnenih vrata, moglo biti razmontirano i uklonjeno – pojašnjava Babačić Ajduk.

U postupku restauracije tvrđave bit će izrađeni i probni uzorci opeke kako bi se postigla jedinstvena struktura i boja kojom će biti obnovljene sve plohe na kojima je stara opeka propala i sve one koje su u prošlosti u više navrata ‘tašelane’ različitim vrstama i bojama opeka. U Javnoj ustanovi Priroda očekuju i skori izbor izvođača za adaptaciju zgrada Posjetiteljskog centra.

– Riječ je o tri objekta. Prva je zgrada koju zovemo ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u kojoj će biti multimedijska dvorana s prezentacijom prirodne baštine lokaliteta s temom dodir rijeke i mora. Na katu će biti učionica škole u prirodi koja bi se uklapala u novi kurikulum i služila školskim ekskurzijama. U planu je i kafić sa zimskim vrtom i štekatom te sanitarni čvor koji je neophodno potreban s obzirom da godišnje imamo 150 tisuća posjeta. Po projektu Nikole Bašića planiran je uz plažu i objekt gastro prezentacijskog centra koji bi nudio naše školjkaše i ribu – opisuje ravnateljica Babačić Ajduk, napominjući kako je najveći problem infrastruktura, odnosno dovođenje vode i izgradnja odvodnje, dok se elektrifikacija rješava aktualnom izgradnjom trafostanice na Školjiću.

Tvrđava svetog Nikole za posjetitelje će biti ponovo otvorena krajem travnja, a Posjetiteljski centar trebao bi biti završen krajem sljedeće godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.