Što je uzrok drame u školi na Brodarici? Prijetnje otkazom domaru na zamjeni jer je podržavao starog ravnatelja…

Prijetnje u vezi izbora novog ravnatelja Osnovne škole Brodarica razlozi su zbog kojih je 49-godišnji domar te škole jutros zaključao vrata i postavio desetak poruka upućenih predsjednici Školskog odbora Simoni Mesarek. U to sumnja još uvijek aktualni ravnatelj škole na Brodarici Emil Božikov kojemu Škoski odbor u petak nije proudužio mandat pa će ga nakon 14 godina zamijeniti Maja Morić, učiteljica iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca.

– U zadnjih mjesec dana došlo je do određenih situacija među ljudima koji rade u OŠ Brodarica. Nad nekima se vršio mobbing, a dobivali su i prijetnje da moraju glasati za jednog od kandidata. Između ostalog, dobio sam informacije da su određene osobe došle kod domara kući te su mu prijetile otkazom s radnog mjesta – kazao nam je Božikov.

Domar je navodno dobivao prijetnje zbog toga što je član Radničkog vijeća koje daje svog predstavnika u Školski odbor. Inače, u odboru koje bira ravnatelja su još i predstavnici osnivača, odnosno Grada Šibenika, Učiteljskog vijeća i roditelja.

– Domar je to meni prijavio, a ja sam ga uputio na policiju. U subotu se dogodila kap koja je prelila čašu. Domar je svojevoljno došao u školu odraditi neki posao, a prijetilo mu se da više nikad neće biti zaposlenik ove škole. Čovjek u toj situaciji nije mogao izdržati takav pritisak, djelomice jer mu se prije nekoliko dana rodilo dijete – pretpostavlja Božikov koji dodaje kako mu se domar opet jučer žalio na prijetnje u školi. Inače, 49-godišnji domar bio je na zamjeni pa su, smatra, njemu i mogli prijetiti otkazom.

50593725_545103642567140_2919162865908711424_n

Obračun sa šeficom Školskog vijeća

Ravnatelj nikako ne odobrava taj čin, no kaže kako 49-godišnjak nikog nije ozlijedio. Djecu je pustio u školu, a napravio je par plakata u kojima se na iznimno ružan način obračunava sa predsjednicom Školskog vijeća Simonom Mesarek.

– Nema komentara – rekla nam je u ime Mesarek treća osoba kad smo joj se predstavili kao novinari te zatražili izjavu. Odmah nam je i poklopila slušalicu bez mogućnosti da je nešto upitamo.

Pokušali smo doći i do nove ravnateljice OŠ Brodarica, Maje Morić, koja će na tu funkciju stupiti krajem veljače, no ona nam nije odgovarala na telefonske pozive. U Gradu Šibeniku, osnivaču škole, ističu da će provjeriti situaciju i vidjeti koji su njihovi pravni mehanizmi u slučaju nepravilnosti.

– Ono što znamo je da su u navedenoj osnovnoj školi provedeni izbori za novog ravnatelja i da je Školski odbor odabrao Maju Morić. Sve je s pravne strane bilo u redu, a je li domaru netko prijetio, ne znamo niti je u našoj ingerenciji. To će morati provjeriti policija – poručili su iz šibenske gradske uprave.

50528117_605209253259969_284688269378060288_n

Zadnja riječ – od ministrice?

Domar (49) je još uvijek na policiji, a inspektori provjeravaju što se točno dogodilo. Policijski izvidi su u tijeku te se pokušavaju utvrditi okolnosti ponašanja 49-godišnjaka, kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

U svemu bi posljednju riječ moglo imati Ministarstvo znanosti i obrazovanja budući da ministrica Blaženka Divjak ima pravo ne prihvatiti novog ravnatelja škole. Poslali smo im i novinarski upit s pitanjem hoće li nova ravnateljica biti potvrđena, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Domar (49) jutros se zaključao u Brodaričku školu. Policija ga izvela na ispitivanje

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.