Samo traže da ih se vrednuje za ono što rade

Štrajk Saniteta: ‘Vozimo do Splita pod sirenom i kršimo propise za manju plaću od vozača Hitne’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zaposlenici Saniteta Doma zdravlja Šibenik pridružili su se u srijedu štrajku solidarnosti zagrebačkog Sanitetskog prijevoza kojim traži izjednačavanje koeficijenata i plaća radnika sanitetskog prijevoza s kolegama u hitnoj pomoći.

– Želimo senzibilizirati javnost kako bi svi znali da i mi imamo problem, ako ne i veći od zagrebačkih kolega. Što je manja sredina problem je veći, a mi želimo izjednačavanje koeficijenata s kolegama iz Hitne koji imaju 0,95, a mi 0,77. Naime, nama je opseg posla, nakon razdvajanja 2011. godine, ostao isti, a samo su nam smanjeni koeficijenti. Do te godine vozači su imali koeficijent 0.95, a sestre 1,10 – pojašnjava razloge prosvjeda Božidar Jakelić, sindikalni povjerenik i vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Šibenik.

Razloga za smanjivanje koeficijenata u Sanitetu nije ni bilo jer su nastavili obavljati iste poslove koje su radili i dok su bili u sastavu Hitne medicinske pomoći.

– Mi i dalje vozimo sve pod hitnoćom, znači za KBC Split 80 kilometara, kršimo propise, prolazimo kroz crveno, ulaze nam doktori u vozilo i to onda nije klasični sanitetski prijevoz. Godinama se po tom pitanju ništa ne miče i ovo je sada prilika se da probamo izboriti i da javnost zna naš problem. Na osnovnoj mjesečnoj plaći ta razlika koju smo izgubili je tisuću do tisuću i pol kuna – kaže Jakelić u nadi kako će se konačno nešto ovih dana pomaknuti jer mi doista radimo i poslove iz domene hitne medicine.

Kako Sanitet Domova zdravlja ima pravo na štrajk ne isključuju i mogućnost dugotrajnijeg štrajka kako bi se izborili za ono što im, tvrde, pripada.

-Štrajk se neće odraziti na pacijente jer ćemo se potruditi da ni jedan pacijent u Domu zdravlja Šibenik ne bude zakinut za uslugu sanitetskog prijevoza. Svi pacijenti će biti prevezeni na vrijeme i svi hitni slučajevi će biti odvezeni do svojih odredišta. I sada dio kolega radi i prevozi pacijente, konkretno na zračenje u Split jer to su terapije na koje pacijenti moraju biti prevezeni bez obzira na štrajk – dodaje Jakelić.

Isti problem s vozačima Saniteta dijele i medicinske sestre u toj službi Doma Zdravlja.

– Dok smo bili u sastavu Hitne mi smo imali isti koeficijent kao i oni, a onda se od izdvajanja počelo sve smanjivati, prvo koeficijent pa smo neko vrijeme i na uvjete rada primale dodatak kao sestre u ambulanti, dvije godine nam nisu plaćali dnevnice. Samo je išlo doli, doli, doli. Koeficijent nam je sa 1,10 skinut na 0,98, pa onda na 0,95. Rečeno je da će se vratiti, ali se to nije nikad dogodilo – nadajući se u ispravljanje nepravde priča Sanja Bator, medicinska sestra u Sanitetskom prijevozu.

Uz svoje zaposlenike stao je i Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik dajući im podršku u njihovim zahtjevima.

– Smatram da je njihov zahtjev sasvim opravdan s obzirom na obujam i vrstu posla koji obavljaju. Svi mi ravnatelji domova zdravlja ukazujemo na ovaj problem nejednakosti plaća vozača Saniteta i vozača Hitne pomoći već dugi niz godina. Naši vozači izravno od mene dobro znaju da smo i mi ravnatelji pokušavali rješiti taj problem. Izgleda da je sada došlo do kulminacije i opravdano traže pravičnu plaću za značajan obim svoga posla. Koliko znam i kolege u Hitnoj pomoći su mišljenja da bi plaće trebale biti izjednačene. Primjer bi bila prometna nesreća evo ovdje u gradu i vozač Hitne pomoći vozio bi unesrećene nekih dvadesetak metara do Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a naš vozač bi onda hitno pod sirenom jurio do Splita za manju plaću. Ta nelogičnost toliko dugo traje da je došlo vrijeme da se to promjeni – pojašnjava Jurić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.