Traže povećanje plaće od 6 posto

Štrajk u školama u županiji podržali gotovo svi djelatnici: Klupe će biti prazne i jedan dan u sljedećem tjednu

Davor Puklavec/PIXSELL

Štrajk u osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije podržali su gotovo svi djelatnici, pa se nastava danas u njima ne održava. U ukupno 22 škole odaziv na štrajk je od 90 do 100 posto, a od Marine Paškalin, županijske povjerenice Sindikata hrvatskih učitelja, doznajemo kako radnu obavezu ima jedino Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, s obzirom na specifičnost uvjeta rada.

– Oni službeno mogu štrajkati, ali prihvaćaju djecu zbog radne obaveze. Svi ostali sudjeluju u štrajku u određenom postotku. Nakon odrađenih jutarnjih sastanaka i skupa radnika dobili smo popis sudionika štrajka. Iz nekoliko škola još jutros sam dobila odgovor da 100 posto djelatnika sudjeluje u štrajku, jer ovaj put je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova za sve zaposlene, dakle i za stručno osoblje i za stručne suradnike. Što se učenika tiče, jako ih je malo u školama, jedan do dvoje – objašnjava Paškalin.

Podsjetimo, Vlada je u cijelosti odbila zahtjeve Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji su tražili povećanje plaće od šest posto, a ponudila im je povećanje od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. kroz dodatke. Za sindikate je to bilo neprihvatljivo i iz tog razloga jučerašnje je mirenje neuspješno završilo. Štrajk će se, poručili su, održavati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, a nakon što danas odrade štrajk u cijeloj Hrvatskoj, u narednim danima on će se odvijati cirkularno. Svaki deseti dan štrajk će se održavati u svim školama.

– Danas se održava štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva na razini cijele Hrvatske. Od sutra će se izmjenjivati po tri županije koje će zajedno štrajkati, a te akcije bit će najavljene 24 sata ranije. Znači ako mi ne najavimo štrajk, radimo sutra normalno. Prema rasporedu, naša bi se županija u štrajku trebala ponovno naći sljedeći tjedan – poručila je Paškalin.

Inače, na području grada Šibenika u štrajku nije jedino Katolička osnovna škola, čiji je osnivač Šibenska biskupija.

– Svi smo na svojim radnim mjestima, ali podržavamo štrajk jer smatramo da se uvjeti rada trebaju poboljšati – kazala nam je sestra Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.