Suđenje Horvatinčiću: HND osudio ponovni ‘napad’ šibenske sutkinje Maje Šupe na novinare

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je ponovni verbalni napad sutkinje Maje Šupe na novinare u nastavku ponovljenog suđenja na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće prije šest godina u kojoj su na svojoj jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro.  HND podsjeća javnost da se prvi sutkinjin ‘obračun’ s novinarima dogodio na početku  ponovljenog suđenja Horvatinčiću u veljači ove godine.

U propćenju javnosti HND prenosi reakciju Maje Šupe u kojoj kaže da ‘hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po raznoraznim portalima. Nisam korumpirana sutkinja, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da je sutkinja Šupe ustvrdila da se s ‘prvog suđenja Tomislavu Horvatinčiću izvještavalo neobjektivno te da se novinari uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama’.

‘Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo da procjenjuju moje donesene sudske presude. Za svoj rad odgovorna sam isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa’, poručila je novinarima sutkinja u višeminutnom monologu ne navodeći niti jedan konkretan primjer neprofesionalnog novinarskog izvještavanja o suđenju koje vodi, piše HND.

Iz krovne novinarske organizacije podsjećaju i kako su reagirali u veljači.

‘Sutkinja Maja Šupe trebala bi znati da za svoj rad nije odgovorna samo višim sudovima i Ministarstvu pravosuđa već i javnosti. Tako i novinari za svoj rad, ako nisu stranka u sudskom postupku, odgovaraju svojim urednicima i redakcijama te javnosti. HND se zalaže za bezuvjetno poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara i svih profesionalnih standarda pri izvještavanju te na to neprestano upozorava novinare. Ukoliko sutkinja Maja Šupe smatra da je sa suđenja koje ona vodi netko od novinara izvještavao neprofesionalno može, kao i ostali građani, prijaviti konkretne povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara Novinarskom vijeću časti HND-a ili iskoristiti zakonsko pravo na ispravak ili odgovor na objavljenu informaciju. Ono što svakako ne bi smjela činiti jest u sudnici držati ‘lekcije’ novinarima o tome kako bi trebali raditi svoj posao’, pisao je tada HND.

Na kraju priopćenja HND je pozvao Udrugu hrvatskih sudaca da se ogradi od postupka sutkinje Šupe. ‘Kako to Udruga hrvatskih sudaca do sada nije učinila pozivamo je da to učini nakon novog ispada sutkinje Šupe’, zaključuje se na kraju priopćenja Hrvatskog novinarskog društva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.