Šupe poručio HDZ-ovcima da ispune obećanja, a Restović kritizirao projekt Poljane i gradski prijevoz

Budite vjerodostojni. Ono sve što ste obećali, onda ispunite. Pa nismo mi obećali djeci igralište, pogled od milijun dolara, brojne fakultete, izmiještanje pumpe, riješavanje problema plavljenja u Docu. Nismo mi govorili da je Poljana neisplativa pa je odjednom isplativa. Nismo mi govorili da ćemo osnovati gradsku firmu za prijevoz pa odustali od toga. Poručio je to HDZ-ovcima Joško Šupe, predsjednik županijske organizacije SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare.

– Zašto inzistiramo na aktualcu? Zato što mi proklamiramo jednakost. Sam čin odbijanja toga pokazuje bahatost i prepotentnost vlasti. Na aktualcu se postavljaju itekako škakljiva pitanja. Uostalom, gradonačelnik je kolegi odbio odgovoriti na pitanje, da ne govorim da je govorio jasno i glasno kako ne želi dati odgovor – objasnio je Šupe.

Dodao je kako je u posljednje vrijeme bilo nekoliko itekako škakljivih aktualnih satova. Treba se, kaže, samo prisjetiti ‘green stagea’ i izmiještanja pumpe. Dotakao se i gradskih financija koje su javni novac, a obveza vlasti je da njime upravlja savjesno i da troši onoliko koliko ima.

– Svjedoci smo da to dosada nije bio slučaj. Prvi put se dogodilo da smo u suficitu u prošlom polugodištu. I sad to slavimo. To je normalno i tako se treba ponašati. Kao što svi moraju biti jednaki u ostvarivanju svojih prava, tako mora biti i s obvezama, a ne da neki to izbjegavaju radi svoje moći. Pa svjedoci smo onoga kredita koji su trebali preuzeti i toleriranja toga, a s druge strane da se za par stotina kuna šalju ovrhe zbog bezobraznog povećanja cijene smeća – naglasio je Šupe.

Njegov kolega, šef gradske organizacije SDP-a, Tonči Restović kritizirao je gradnju Poljanje, ali i činjenicu da gradska uprava odustaje od osnivanja vlastite autoprijevozničke firme.

– Famozna Poljana od 60 milijuna kuna neće uspjeti riješiti nijedno od tri ključna pitanja. Prvo je pitanje parkirnih mjesta u samom gradu, drugo revitalizacija stare gradske jezgre, a treće rješavanje prometnog kolapsa. Baš zbog toga sam na jednoj presici pohvalio gradonačelnika prije nekoliko mjeseci kad je rekao da Grad Šibenik kreće u osnivanje tvrtke za javni gradski prijevoz jer je ovakav gradski prijevoz je ispod svih kriterija. Jako nekvalitetna usluga, odnosno dotrajali autobusi te također nepostojanje linija koje povezuju dijelove grada – istaknuo je Restović.

Gradonačelnik Željko Burić odustaje od tog projekta i ideje uz, prema Restoviću, nevješto objašnjenje.

– Je li to potkapacitiranost gradske vlasti, neimanje financijskih sredstava u startu ili neimanja vizije kako bi ovaj grad trebao izgledati. Mnogi hrvatski gradovi imaju tvrtku za javni prijevoz i sve one posluju u plusu. Vi za javni gradski prijevoz dobivate četiri ključne stvari, izravno unaprijeđujete samu uslugu građanima, imate potpunu kontrolu nad financijama, imate mogućnost nabaviti autobuse iz EU ili ministarstva – rekao je Restović te dodao da je HDZ-ova vlast projektom Poljana propustila napraviti Šibenik ekološki prihvatljivijim za život u skladu s 21. stoljećem.

Na kraju su novinari pitali Šupu što misli o javno objavljenoj korespodenciji ‘Ši oporbe zajedno’ koju je novinarima ustupio Anton Dobra.

– To dovoljno govori od njemu. Mislim da je to ispod svake razine komunikacije – poručio je Šupe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.