Šupe utvrdio da nije samo potop u Docu, već i u gradskim financijama. Burić mu rekao da širi ‘fake news’

Nije samo potop u Docu, već i u gradskim financijama, zavapio je danas s govornice na Aktualnom satu šibenskog Gradskog vijeća SDP-ovac Joško Šupe. Također, zatražio je i tematsku sjednicu koja bi se bavila gradskim financijama.

– Imamo velik problem. Kontinuirano kršimo načelo uravnoteženosti, jer smo uvijek u minusu. Još opasnije su obaveze koje su galopirajuće. Prešišali smo Dubrovnik, Split i treba nam još malo da budemo jači od Zadra zato što su naše obveze pola godišnjeg prihoda. Četvrtinu iznose oni računi koje smo trebali platiti, a stavili smo ih na stranu – utvrdio je Šupe te dodao da Grad nije solventan. Također, istaknuo je kako nije istina da se od Grada sve lako naplati, a da se Grad teško naplati.

– Uvijek predvidim pitanja gospodina Šupe – započeo je šibenski gradonačelnik Željko Burić te dodao da neće ulaziti u detalje, no…o

Objansnio je kako je njegova administracija u petoj godini mandata, a da nikad nije kasnila plaća te da nikakve obveze prema proračunskim obveznicima nisu kasnile.

– Došla nam je neka davna ovrha iz ormara, a usprkos četiri milijuna kuna gubitka u jednom jutru, proračun funkcionira sasvim normalno. Imate osnovne principe ako imate minus koji želite stabilizirati. Trebate vratiti zatečene dugove, a nismo tu od stoljeća sedmog. Postoje financijske obveze prema planu Ministarstva financija. Točno se zna rok kada trebamo iznivelirati neke dugove. Moram reći da su prošlogodišnji, ali i ovogodišnji proračuni inivelirani. Da nije bilo ovrhe, bili bismo u suficitu – rekao je Burić.

Naglasio je da restrikcije i štednja ne drže vodu, jer se proračun od nečega mora puniti budući da je 80 posto unaprijed zadano.

– Obveze Grada Šibenika su 42 milijuna kuna, od toga je u lipnju 2013. godine bilo minus 16 milijuna kuna. Novostvorena obveza je 26 milijuna kuna i ništa to ne bi bilo problematično. No pitam vas gdje je 14 milijuna za sv. Mihovila, šest milijuna za plažu Banj koje smo mi, kad smo došli na vlast, morali dati. Zaboravljate i da je Vlada Zorana Milanovića donijela mini poreznu reformu koja nam je uzela 10 milijuna kuna godišnje. Grad Šibenik je 2013. imao prihod od 75 milijuna kuna, a iako kontinuirano raste zaposlenost, prihod 2017. godine je 54 milijuna kuna. Još uvijek nismo stigli prihode umotvorine Milanovića – poručio je Burić.

Grad Šibenik, naime, potražuje 51 milijun kuna, što je gotovo 10 milijuna kuna više od obveza. Burićeva gradska uprava, kaže, vratila je 29 milijuna kuna kredita zatečenih 2013. godine. Šupi je rekao da ne stvara lažne informacije niti politički poentira na onome što nije istina.

Šupe nije bio zadovoljan odgovorom pa je nastala rasprava. Naposljetku mu je predsjednik Gradskog vijeća oduzeo riječ

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.